McLaren pripravuje luxusné GT. Odvezie troch ako F1

McLaren F1 vstane z mŕtvych. Tentoraz však nepôjde o hyperšport. Vo Wokingu majú v pláne komfortné GT. Najluxusnejší model si ale z legendy požičia avantgardnú konfiguráciu sedadiel.

25.07.2016 12:00
McLaren - hyper-GT 2018 Foto:
Projekt luxusného GT by mal byť dovedený do série v roku 2018. Odvezie troch cestujúcich, presne ako legendárny McLaren F1 z roku 1992.
debata
McLaren plánuje veľkú ofenzívu. Do roku 2022 má prísť na svet až 15 nových modelov. A tie majú pokryť oveľa širšie spektrum zákazníkov. Napríklad aj tých, ktorí túžia po výkone superšportu, no nevonia im málo miesta, tvrdý podvozok a sparťanské vybavenie. Práve pre nich bude určená novinka, zatiaľ označená ako hyper-GT, teda hypervýkonné Gran Turismo. Spojenie s ikonickým hyperšportom F1 z roku 1992 však nie je náhodné. Požičia si z neho totiž avantgardnú trojmiestnu konfiguráciu sedadiel. Vodič bude sedieť v strede interiéru a dvaja spolucestujúci po bokoch mierne dozadu.

V porovnaní s McLarenom F1 ponúkne hyper-GT neskutočný komfort. Počítať môžete s vyhrievanými elektrickými sedadlami, dvojzónovou klimatizáciou, výkonným audiom, navigáciou, adaptívnym tempomatom či koženým čalúnením a špeciálnou súpravou batožiny. Aktívny podvozok, pravdepodobne s magnetoreolo­gickými tlmičmi, ponúkne doteraz nevídanú filtráciu nerovností. Pritom GT nezabudne ani na svoj rýdzo okruhový korienok. Poháňať ho bude stále centrálne umiestnený 8-valec 3,8 V8 s dvojicou turbodúchadiel a výkonom približne 700 koní (515 kW). Automobilka však nepočíta s hybridom.

Konštrukcia má čiastočne vychádzať z hyperšportu P1, pochopiteľne, upravená bude pre potreby väčších rozmerov. To zníži vývojové náklady. Podľa britských zdrojov by sa luxusný McLaren mal objaviť na trhu v roku 2018. To bude práve 20 rokov odvtedy, odkedy vznikla myšlienka vytvoriť legendárny McLaren F1, teda „monopost“ pre bežné cesty a svojho času aj najrýchlejšie sériové auto planéty. Stál za ňou technický riaditeľ a geniálny konštruktér Gordon Muray so šéfom Ronom Denisom. Špekuluje sa, že z nového hyper-GT by malo vzniknúť len 64 kusov, čo je na chlp presne ako počet vyrobených McLarenov F1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren #McLaren F1
Články podľa značiek