Mercedes E All Terrain: 'Allroad' zo Stuttgart možno už v Paríži

Nová trieda E dostane po prvýkrát off-roadovo ladenú verziu so zvýšeným podvozkom a oplastovanou ochranou karosérie.

29.07.2016 16:00
debata
Takto si novú „terénnu“ triedu E predstavuje... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All Terrain - 2016 ilustrácia Takto si novú „terénnu“ triedu E predstavuje nezávislý grafik Tobias Büttner. Od reality iste nebude ďaleko.

A je to tu. Po sedemnástich rokoch od predstavenia Audi A6 Allroad Quattro príde s podobne ladeným modelom aj Mercedes-Benz. Nová trieda E, ktorá sa zatiaľ ukázala v podobe sedanu a kombi, dostane totiž po prvýkrát v histórii off-roadovú verziu All Terrain. Recept dobre poznáme. Terénne „éčko“ bude ťažiť zo zvýšenej svetlosti, ktorú bude možné regulovať vďaka pneumatickému odpruženiu, pohon oboch náprav 4Matic a neodmysliteľnú plastovú ochranu spodných častí karosérie. Motory si požičia z klasických verzií.

Terénne „éčko“ bude ťažiť zo zvýšenej... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All Terrain - 2016 ilustrácia Terénne „éčko“ bude ťažiť zo zvýšenej svetlosti, pohonu oboch náprav a plastovej ochrany spodných partií karosérie.

Mercedes tvrdí, že v teréne nebude síce novinka taká dobrá ako SUV, svojim majiteľom však dovolí bezproblémovú jazdu na nekvalitných cestách a v ľahšom teréne. Podľa šéfa vývoja triedy E Michaela Kelza im dovolí dokonca viac, ako očakávajú. Pritom by nemalo dôjsť ani k zhoršeniu jazdných vlastností na asfalte, keďže adaptívny podvozok pri vyšších rýchlostiach automaticky zníži výšku vozidla. Prekvapením je, že Mercedes-Benz E All Terrain by sa mal ukázať vo svetovej premiére spolu s novým kombi už na nadchádzajúcom autosalóne v Paríži, teda ešte skôr, ako očakávané kupé a kabriolet, plánované na budúci rok.

Zatiaľ však bude All Terrain určený len pre európsky trh. Dôvodom je nízka popularita kombi v USA a Ázii, vrátane Číny. Terénne ambície tamojších zákazníkov plne uspokojujú klasické SUV. Asi aj preto Stuttgart s príchodom takéhoto modelu dlhé roky váhal. Napokon Audi Allroad Quattro bolo takpovediac z „núdze cnosť“. Automobilka z Ingolstadtu ním v roku 1999 vyplnila absenciu vlastného SUV. V tom čase už totiž Mercedes-Benz či BMW operovali na trhu s modelmi ML a X5. Nakoniec sa ale z tejto koncepcie „vykľul“, a to aj vďaka Volvu V70 Cross Country, celkom nový segmnet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz E
Články podľa značiek