Mitsubishi XM Concept: Kríženec MPV a SUV pôjde do výroby

V Indonézii predstaví Mitsubishi koncept crossoveru, ktorý má spojiť výhody SUV a MPV, podobne ako to robí napríklad nový Renault Scénic. Sériová produkcia je na spadnutie. Do Európy ale asi novinka nezamieri.

17.08.2016 16:00
debata
Odvážne tvarovaný koncept evokuje zvýšeným... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi XM Concept - GIIAS 2016 Odvážne tvarovaný koncept evokuje zvýšeným podvozkom a robustnými blatníkmi ochotu zvládať nekvalitné indonézske cesty. Nechýba ani nový štylistický podpis Mitsubishi – predná maska Dynamic Schield integrovaná s dennými diódami.

V posledných rokoch Mitsubishi exceluje skôr konceptmi než sériovými novinkami. V Indonézii však ukáže štúdiu, ktorá nie je len výstrelom do tmy. Na montážne linky zamieri už v októbri 2017. Ide o crossover, ktorý má spojiť priestrannosť sedemmiestnej kabíny kompaktného vanu a lepšiu prejazdnosť terénom. Zatiaľ má novinka len podobu konceptu s názvom XM, ale od produkčného modelu už ďaleko byť nemôže.

Ako býva pri Mitsubishi zvykom, veľa opäť neprezradilo. Na prvých oficiálnych fotografiách vidíme kríženca MPV a SUV, ktorému nechýba typická predná maska Dynamic Schield. Tentoraz ale v podstatne atraktívnejšom vyhotovení, než ako ju poznáme napríklad z inovovaného Outlanderu. Tvar „štítu“ je totiž súčasťou denných diódových svetiel. Schopnosť zvládať nekvalitné cesty je zjavná zo zvýšeného podvozku a opticky aj pomerne odvážnymi líniami rozšírených blatníkov a prahov.

Priestranná kabína má zas ponúknuť variabilitu... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi XM Concept - GIIAS 2016 Priestranná kabína má zas ponúknuť variabilitu plnohodnotného MPV vrátane siedmich sklopných, posuvných a demontovateľných sedadiel.

V interiéri by ale mala nájsť 7-miestna posádka priestor porovnateľný kompaktným vanom, teda triedou MPV, pričom usporiadanie sedadiel bude v klasickej schéme 2 + 3 +2. Interiér má ťažiť z plochých bokov kabíny, ktoré vytvoria dostatok rezervy na ramená. Mitsubishi sľubuje bohatú variabilitu vďaka posuvným, sklopným a demontovateľným sedadlám. Palubná doska má mať vodorovné línie. Zároveň dodáva, že ochrana podvozku zabezpečí bezproblémovú prevádzku počas tropických búrok.

Tým ale prezrádza, že novinkou mieri na indonézsky trh, teda do regiónu s pravidelne sa opakujúcimi obdobiami monzúnových dažďov. O pohone nepovedala automobilka ani slovo, vzhľadom na kúpnu silu indonézskeho obyvateľstva však asi nemôžeme počítať s hybridom ani náhonom 4×4, ale klasickými benzínovými motormi a hnanou prednou nápravou. Aspoň nie v sériovom modeli, ktorý bude od jesene 2017 schádzať z liniek úplne nového závodu v prefektúre Bekasi v západnej provincii Jawa.

Pre Európu bude preto zaujímavejší koncept Mitsubishi Grand Tourer, ktorý si japonská automobilka pripravila pre jesenný autosalón v Paríži a z ktorého by sa mohla vykľuť budúca generácia Outlanderu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Mitsubishi #Mitsubishi XM
Články podľa značiek