Ford: Chrániť chodcov budú aj Transit a Transit Custom

Ochrana chodcov v podobe predkolízneho brzdenia je bežná v osobných autách. Ford ju však teraz zavádza aj vo svojich úžitkových modeloch Transit a Transit Custom. Systém využíva radar a kameru.

18.08.2016 12:00
Ford Transit - Pre-Collision Assist Foto:
Predkolízny systém známy z osobných modelov Fordu sa teraz dostáva aj do Tranzitov. Princíp je rovnaký. Kamera a radar sledujú priestor pred vozidlom a v prípade potreby vydajú povel na autonómne brzdenie.
debata

Úžitkové autá v technológiách mierne zaostávajú za tými osobnými. Podstatné je odviezť čo najviac nákladu za čo najmenej paliva. V posledných rokoch sa však rozdiely postupne zmazávajú, a to najmä v oblasti bezpečnosti. Takže je dnes už bežné, že v nich nájdeme napríklad stabilizačný systém ESP, monitorovanie jazdných prúdov, adaptívny tempomat a podobne. Ford však ide ešte ďalej, v modeloch Transit a Transit Custom zavádza systém Pre-Collision Assist na ochranu chodcov.

Zariadenie registruje aj iné objekty vrátane áut. Foto: Ford
Ford Transit - Pre-Collision Assist Zariadenie registruje aj iné objekty vrátane áut.

V dodávkach, ktorých domovom sú mestá, má možno ešte väčší význam ako pri niektorých "osobákoch“. „Môže ísť o zlomok sekundy, keď si vodič rozvážkovej služby kontroluje adresu, a presne v tej chvíli mu môže vbehnúť do cesty nepozorný chodec,“ hovorí Gregor Allexi, z vývoja aktívnej bezpečnosti Fordu. „V takejto chvíli dokáže naša detekcia chodcov zabrániť nehode alebo aspoň zmierniť jej následky.“ A tie môžu byť vážne nielen pre chodca, ale aj pre samotného vodiča.

Systém pracuje rovnako ako v osobných autách. Základom je radar v prednom nárazníku a kamera za čelným oknom. Oba prvky stále minitorujú priestor pred vozidlom a porovnávajú tvar s databázou objektov uloženou v riadiacej jednotke. Ak kamera rozpozná chodca, vydá okamžite povel na autonómne brzdenie. Ford testoval systém na polygónoch s figurínami, ale aj v reálnej premávke, kde jeho prototypy najazdili 10-tisíc kilometrov. Vďaka tomu vyladil softvér tak, aby nevyvolával falošný poplach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford Transit #Ford Transit Custom
Články podľa značiek