Lada Xcode: Koncept väčšieho SUV sa rysuje. Ukážu ho v Moskve

Z ruského AvtoVaz-u vanie čerstvý vietor. To napriek obrovskému prepadu domáceho trhu. Na autosalóne v Moskve sa pochváli štúdiou nového crossoveru, ktorý by mal byť väčší ako Lada Xray.

19.08.2016 18:00
Lada Xcode Concept - 2016 Foto:
Koncept crossoveru by mal dospieť do sériovej výroby a postaviť sa cenou a veľkosťou nad súčasnú Ladu Xray.
debata (6)

Ruská automobilka odštartovala vlani veľkú modelovú ofenzívu. Na trh prišiel nový sedan Vesta a crossover Xray. Čaká sa aj na Vestu Sport, Vestu kombi a off-roadovo ladenú Vestu Cross. Ukázať by sa mali už na nadchádzajúcom autosalóne v Moskve koncom augusta. To ale nie je všetko. Lada sa v ruskej metropole pozrie aj do vzdialenejšej budúcnosti.

Zverejnila totiž oficiálnu skicu konceptu s názvom Xcode, ktorý si odkrúti svetový debut na tom istom mieste. Veľa o ňom ale neprezradila. Vlastne nič. Vychádzať môžeme len zo starších informácií, ktoré tvrdili, že AvtoVaz má v pláne väčší crossover, ako je súčasná Lada Xray, postavená na Dacii Sandero. Na rozdiel od nej by mal sériový model využiť väčšiu platformu Dusteru, čo znamená aj možnosť pohonu oboch náprav.

Ten má k dispozícii zatiaľ len Lada 4×4 (Niva). Novinka by tak vhodne rozšírila portfólio ruskej značky. Len nie je isté, či väčšinový vlastník Lady, aliancia Renault-Nissan, poskytne automobilke platformu starého alebo očakávaného nového Dusteru. Aj staršia technika by však Lade pomohla vo zvýšení odbytu, ktorý momentálne trpí obrovským prepadom ruského trhu. Ten je následkom zavedenia západných sankcií proti Rusku za jeho postup v ukrajinskej krí­ze.

Okrem Xcode, ktoré bude niesť všetky nové dizajnérske prvky z pera Steve Mattina, vrátane bočných prelisov v tvare písmena X, by sa ale malo v Moskve ukázať aj ďalších päť konceptov. AvtoVaz teda berie konkurenciu útokom. Celkovo vystaví vo svojej expozícii až devätnásť vozidiel, čím sa stane najväčším vystavovateľom ruskej prehliadky. Napokon, v tomto roku oslavuje päťdesiate výročie od založenia.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Lada #AvtoVaz #autosalón Moskva 2016 #Lada Xcode
Články podľa značiek