Škoda Kodiaq je tu! Jej najväčšou prednosťou bude priestrannosť

Prvého septembra sa v Berlíne uskutočnila svetová premiéra nového SUV Škoda Kodiaq. Zástupcovia značky veľkolepo prestavili nový model mladoboleslavskej automobilky, ktorý rozšíri jej portfólio.

02.09.2016 06:00
02skko12 57c7ed9234c1c Foto:
Škoda Kodiaq mala svetovú premiéru 1. septembra v Berlíne.
debata (15)

Dlho očakávaná premiéra Škody Kodiaq sa niesla v duchu predstavenia novej etapy značky. Nový model je prvým zo štyroch avizovaných SUV, ktoré chce automobilka uviesť na trh do roku 2020. Po modeli Yeti ide teda o druhého zástupcu značky v danom segmente. Kodiaq je však väčší a technicky vyspelejší.

Koncernových súrodencov Seat Ateca a VW Tiguan... Foto: Škoda
02skko204 57c7ed92eaa4f Koncernových súrodencov Seat Ateca a VW Tiguan bude Kodiaq prekonávať využiteľnosťou vnútorného priestoru.

Základom Škody Kodiaq je modulárna platforma MQB, ktorou koncern Volkswagen vybavil aj Seat Ateca a VW Tiguan. Koncernových súrodencov má však Kodiaq prekonávať využiteľnosťou vnútorného priestoru. Na prvý pohľad robustné vozidlo je dlhé 4 697 mm, no nie je najväčším zástupcom značky. Superb kombi je dlhšie o 159 mm. Kodiaq má aj kratší rázvor kolies, ktorý meria 2 791 mm, zatiaľ čo Superb má rázvor dlhý 2 841 mm.

V päťmiestnom variante sa do batožinového... Foto: Škoda
02skko400 57c7ed94bd3da V päťmiestnom variante sa do batožinového priestoru Kodiaqu zmestí 720 litrov nákladu, čo je o 60 litrov viac ako v prípade Superbu kombi.

Priestrannosť interiéru podčiarkuje objem batožinového priestoru. V päťmiestnom variante sa doň zmestí 720 litrov nákladu, čo je o 60 litrov viac ako v prípade Superbu kombi. Do uvedeného objemu je však započítané aj miesto pre rezervné koleso. V sedemmiestnom variante sa objem kufra zmenší na 270 litrov. Pri sklopenom treťom rade sedadiel priestor pre batožinu vzrastie na 630 litrov a po sklopení druhého radu sa zväčší na 2 005 litrov. Päťmiestny Kodiaq poskytne po sklopení zadných sedadiel až 2 065-litrový úložný priestor.

Vonkajším vzhľadom Kodiaq reprezentuje dizajnový jazyk značky. Zadné svetlá a ostré hrany na piatych dverách sú veľmi podobné Superbu. Vpredu je nové SUV o niečo originálnejšie. Maska chladiča je tvorená zvislými stĺpikmi, ale v prípade Kodiaqu sú zdvojené. Jednoznačným odkazom na terénne vlastnosti sú vysoké hranaté výrezy blatníkov a svetlá výška 194 mm.

Bezpečnostné systémy nebudú v novej Škode chýbať. Priestor okolo vozidla budú snímať štyri kamery, ktoré na obrazovku premietnu celé jeho okolie, čo uľahčí parkovanie. Ďalej nebude chýbať ani systém zabezpečujúci dodržovanie bezpečnej vzdialenosti od vpredu idúceho vozidla a ani asistent jazdy s prívesom, keďže Kodiaq utiahne príves s hmotnosťou až dve a pol tony. Informačno-zábavný systém umožní pripojenie na internet. Dvere kufra bude možné ovládať nohou.

V ponuke motorov sa objavia zážihové 1.4 TSI a 2.0 TSI s výkonom 110, respektíve 132 kW a vznetový agregát 2.0 TDI vyladený na 110 kW alebo 140 kW. Neskôr by mal do ponuky pribudnúť aj plug-in hybrid. Najbližšie sa Škoda Kodiaq ukáže na autosalóne v Paríži. Výroba sa začne v októbri a prví zákazníci si vozidlá prevezmú v marci budúceho roku.

Škoda Kodiaq
Škoda Kodiaq
+31Škoda Kodiaq

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Škoda #SUV #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek