GKN: Integrovaný elektrický pohon má mať až 2 000 Nm!

Spoločnosť GKN predstavila nový kompaktný elektrický modul, ktorý sa skladá z elektromotora a jednostupňovej prevodovky. Podľa výrobcu by mohol urobiť z bežných áut hybridy.

19.09.2016 12:00
GKN - elektrický modul pre hybridy Foto:
Nový hybridný modul sa skladá z elektromotora a jednostupňovej integrovanej prevodovky. Má len 54 kg a kompaktné rozmery, takže ho nie je zložité zabudovať do vozidiel.
debata (1)

Hybridov neustále pribúda a rovnaký vývoj očakávame aj v budúcnosti. Problémom hybridov je však nielen cena samotnej technológie, ale aj skutočnosť, že hybridy si vyžadujú aj náklady na vývoj špeciálnych alebo upravených platforiem. Jednoducho, z bežného auta hybrid neurobíte a naopak. Zmeniť to chce japonská subdodávateľská spoločnosť GKN, ktorá stojí napríklad za hybridným ústrojenstvom BMW i8, BMW 225×e alebo za plug-in hybridmi Volvo S90 T8 Twin Engine a Volva XC90.

Novinka môže byť umiestnená na prednej, ale aj... Foto: GKN
GKN - elektrický modul pre hybridy Novinka môže byť umiestnená na prednej, ale aj zadnej náprave. Tým by zároveň zabezpečila elektrický pohon 4x4 a navyše aj vektorovanie hnacej sily na jednotlivé kolesá.

Predstavila totiž kompaktný elektrický modul pre budúcu generáciu hybridov, ktorý by mal podstatne uľahčiť a zlacniť „hybridizáciu“ áut. Modul tvorí elektromotor s výkonom 65 kW a priam gigantickým krútiacim momentom 2 000 Nm, spolu s jednostupňovou prevodovkou. Celé zariadenie váži len 54 kg a nezaberie viac priestoru ako 300 m na výšku a 325 na šírku. Je ho teda možné integrovať priamo do nápravy a softvérovo nastaviť tak, aby vyhovovalo autám rôznej koncepcie.

Klasické vozidlá s predným pohonom by mohli mať modul na zadnej náprave a vozidlá s vzadu či v strede uloženým motorom zas na tej prednej. Elektromotor by následne spolupracoval so spaľovacou pohonnou jednotkou, čím by znížil spotrebu a zvýšil výkon. Vozidlá by tým zároveň získali elektrickú štvorkolku a možnosť vektorovania hnacej sily na jednotlivé kolesá. Práve jednoduchosť zástavby a univerzálnosť by mali stáť za masovým rozšírením a tým aj za znížením ceny hybridov blízkej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromotor #GKN #hybridný modul #hybridný pohon
Články podľa značiek