Volvo V90 Cross Country: Terénny 'kombík' má podvozok ako SUV

Nové terénne kombi V90 Cross Country nahrádza model XC70. Mimo asfaltu sa môže oprieť nielen o štvorkolku, ale tiež o podvozok zvýšený až o 65 mm! Za sebou nechá aj Audi A6 Allroad.

20.09.2016 06:00
debata
Terénne kombi zo Švédska dostalo nielen... Foto: Volvo
Volvo V90 Cross Country - 2016 Terénne kombi zo Švédska dostalo nielen plastovú ochranu podvozka, ale aj svetlú výšku až 218 mm, čím prekonáva napríklad aj konkurenčné Audi A6 Allroad.

Volvo bude už čoskoro oslavovať 20. výročie príchodu svojho prvého terénneho kombi V70 Cross Country z roku 1997. A nielen svojho. Model, ktorý mal pôvodne zaplátať dieru v ponuke, keďže švédska automobilka v tom čase nemala na rozdiel od konkurencie žiadne SUV, sa stal vôbec prvým krížencom luxusného kombi s jazdnými vlastnosťami ľahkých „off-roadov“. Úspech bol okamžitý, až taký, že Audi zakrátko nasadilo do boja A6 Allroad a Alfa Romeo svoju stopäťdesiatšestku Crosswagon. Ani po príchode novej XC90 preto Švédi na terénny kombík nezanevreli. Aj keď už s označením V70 XC.

Dnes sa predvádza v úplne novej generácii a paradoxne s pôvodným označením. Písmená XC sú a budú už totiž v nomenklatúre Volva patriť výhradne plnohodnotným SUV. Takže na scénu prichádza Volvo V90 Cross Country, čo je zároveň neklamným znakom, že ide o derivát nového kombi V90, predstaveného len začiatkom roka. Do terénu ho ale inžinieri vyzbrojili lepšie ako kedykoľvek predtým. Za všetko hovorí enormná svetlá výšky 218 mm, čo znamená, že v porovnaní s civilným Volvom V90 je jeho podvozok nad asfaltom vyššie až o 65 mm a v porovnaní s Audi A6 Allroad o 33 mm.

Aj zozadu sú zrejmé relatívne slušné nájazdové... Foto: Volvo
Volvo V90 Cross Country - 2016 Aj zozadu sú zrejmé relatívne slušné nájazdové uhly.

Aj nájazdové uhly 18,9 stupňa vpredu a 20,7 vzadu naznačujú, že prašné a nekvalitné cesty nebudú novinke robiť najmenšie problémy. A k tomu musíme pripočítať čiernu plastovú ochranu nárazníkov, blatníkov a prahov, ako aj ochranné panely na podvozku. Samozrejmosťou je pohon oboch náprav AWD. Všetko to Volvo testovalo v ťažkých klimatických podmienkach na severe Švédska pri teplotách dosahujúcich – 40 stupňov Celzia, a tvrdí, že V90 Cross Country je jedným z vôbec najodolnejších kombi na svete. Napokon, prejavilo sa to aj na jeho váhe. Napriek použitiu novej ľahkej platformy SPA má minimálne 1 920 kg.

Rozmery sa menili len nepatrne. Teda s výnimkou celkovej výšky, ktorá má až 1 543 mm. Dĺžka 4 939, šírka 1 879 a rázvor náprav 2 941 mm ostali prakticky identické. V kabíne pritom dostanú zákazníci luxus, na ktorý sú zvyknutí. Terénna povaha komfortu rozhodne neublížila. Nechýba digitálny prístrojový panel s uhlopriečkou 12,3 palca, ventilované a vyhrievané sedadlá, multimediálne rozhranie s 9-palcovým monitorom či špičková aparatúra Bowers & Wilkins. Vrcholom asistenčný systémov je poloautomatické riadenie Pilot Assist dodávané v sérii.

Interiér je identický s „civilným“ kombi.... Foto: Volvo
Volvo V90 Cross Country - 2016 Interiér je identický s „civilným“ kombi. Nechýbajú ani luxusné vychytávky ako poloautomatické riadenie Pilot Assist či výkonné audi Bowers & Wilkins.

Pod kapotou bude na výber zo štyroch pohonných jednotiek novej generácie dvojlitrových 4-valcov Drive-E. Benzín zastúpia motory T5 (187 kW) a T6 (235 kW). S nimi akceleruje V90 Cross Country na stovku za 7,4, respektíve 6,3 sekundy a dosiahne maximálku 230 až 240 km/h. Naftové motory D4 (140 kW) a D5 (173 kW) zvládnu stovku za 8,8, prípadne 7,5 s. Kým benzínové verzie si vypýtajú približne 7,6 litra paliva, diesely si vystačia s 5,1, respektíve 5,3 litrami nafty na 100 km.

S výnimkou najslabšieho dieselu sú všetky ostatné verzie kombinované štandardne s 8-stupňovým automatom. Plug-in hybridná sústav T8 Twin Engine sa do V90 Cross Country nedostala. Výroba novinky odštartuje ešte na jeseň vo švédskom závode v Torslande. K prvým zákazníkom sa ale dostane až začiatkom budúceho roka. Premiéra prebehne v čase konania parížskeho autosalónu, ale nie v Paríži. Volvo totiž na výstavách šetrí a uprednostňuje komunikáciu cez sociálne siete. Z veľkých automobilových prehliadok navštevuje už len Detroit, Ženevu a Šanghaj/Peking.

Volvo V90 Cross Country - 2016
Volvo V90 Cross Country - 2016
+26Volvo V90 Cross Country - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo V90 #Volvo V90 Cross Country
Články podľa značiek