Mercedes E All-Terrain: Éčko sa hrá na SUV. S GLE si neprekáža

Po prvýkrát v histórii triedy E predstavuje Stuttgart jej off-roadovo ladenú verziu All-Terrain. Robí to však tak, aby si nový terény „kombík“ „neliezol do kapusty“ s SUV GLE. Maximálna svetlá výška je preto len 156 mm. Dokonca menšia ako pri Audi A6 Allroad. A na začiatok príde len s jedným motorom.

23.09.2016 06:00
debata
Terénne Éčko dostalo trojdielny predný nárazník... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016 Terénne Éčko dostalo trojdielny predný nárazník so spodnou plastovou ochranou, ale aj masku Avantgarde s dvojitými perforovanými lamelami.

Mercedes-Benz odolával terénnemu kombi celých 19 rokov. Presne vtedy prišlo totiž na svet Volvo V70 Cross Country. Nasledovalo Audi Allroad či Alfa Romeo 156 Crosswagon. Lenže v Stuttgarte verili najmä klasickým SUV. To sa však v Paríži zmení. Po prvýkrát v histórii triedy E tu nemecká prémiová značka predstaví off-roadovú verziu s prívlastkom All-Terrain. Už prvá informácia však naznačuje, že s ňou nemá záujem osloviť tých, ktorí dnes jazdia s GLE, GLE Coupé či menšími GLC a GLA. Jednoducho, nové „terénne“ éčko ostáva stále pri zemi.

Maximálna svetlá výška je len 156 mm, čo je iba o 29 mm viac ako pri klasickom E kombi. Z toho 14 mm pripadá na pneumatiky s vyšším profilom, obúvané na 19– alebo 20-palcových diskoch a zvyšných 15 mm na vzduchové odpruženie Air Body Control. Zároveň to ale znamená, že Mercedes-Benz All-Terrain bude nižší než jeho konkurenti. Tak napríklad Audi A6 Allroad má svetlú výšku 185 a novučičké Volvo V90 Cross Country až 218 mm. Na nejakú tú prašnú cestu to ale stačiť bude, najmä ak má All-Terrain dobre chránený podvozok.

Drsnejší vzhľad má na svedomí aj plastová... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016 Drsnejší vzhľad má na svedomí aj plastová ochrana blatníkov a podbehov spolu s väčšou svetlou výškou a pneumatikami s vyšším profilom.

Trojdielny predný nárazník dostal spodnú časť vyrobenú z drsného čierneho plastu a navyše striebornú vložku, ktorá spolu s perforovanými lištami masky vytvára drsnejší vzhľad. Čiernym plastom sú chránené aj blatníky, prahy a zadný nárazník. K tomu All-Terrain pridáva strieborné bočné lišty a strešné lyžiny. V interiéri nájdete dekorácie kombinujúce karbón a hliník, antikorové pedále, špeciálne rohože a logá All-Terrain. Dostupné sú všetky komfortné a bezpečnostné prvky z normálnej triedy E. Takže v tomto smere sa kompromisy nekonali.

Interiér dostal špecifické karbónové a... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016 Interiér dostal špecifické karbónové a hliníkové dekorácie. Nechýbajú ani antikorové pedále a logá All-Terrain.

Prekvapením je, že kariéru odštartuje All-Terrain s jediným motorom, a to úplne novým dvojlitrovým naftovým 4-valcom verzie 220d (143 kW). Až neskôr bude nasledovať naftový 6-valec 350d (190 kW). Benzínové motory Mercedes-Benz vôbec nespomína. Zato vieme, že oba agregáty spáruje výlučne s 9-stupňovou automatickou prevodovkou 9G-Tronic a pohonom oboch náprav 4Matic, ktorého softvér bol prevzatý z SUV GLE. To znamená špeciálny off-roadový mód All-Terrain systému jazdných režimov, s upravenou trakciou a odlišným algoritmom ESP a ASR.

V teréne sa môže E All-Terrain oprieť o pohon... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016 V teréne sa môže E All-Terrain oprieť o pohon oboch náprav 4Matic, špeciálny režim All-Terrain a maximálnu výšku podvozka 156 mm.

V teréne tiež pomôže kontrola zjazdu či upravená grafika multimediálneho rozhrania, ktorá zobrazuje údaje pre jazdu v teréne, napríklad uhol natočenia predných kolies, náklony karosérie či výšku podvozka. V najvyššej polohe je ale maximálna rýchlosť obmedzená na 35 km/h, na diaľnici sa Mercedes-Benz All-Terrain vyrovná svojim konvenčným súrodencom. Pri vyšších rýchlostiach totiž systém Active Body Control zníži svetlú výšku na 121 mm, čo je len o 15 viac v porovnaní s bežným kombi.

Predaje odštartuje stuttgartská automobilka na jar budúceho roka, pričom základná výbava bude založená na línii Avantgarde, čo napokon prezrádza aj predná maska s centrálne situovanou hviezdou. Línie Exclusive a Designo budú za príplatok.
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016
Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016
+15Mercedes-Benz E All-Terrain - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz E #autosalón Paríž 2016 #Mercedes-Benz E All-Terrain
Články podľa značiek