Bentley Bentayga: Najrýchlejšie naftové SUV jazdí 270 km/h

Dalo sa to očakávať, prvý naftový model Bentleya si požičal 4-litrový osemvalec 4,0 TDI z Audi SQ7. Napriek tomu je Bentayga rýchlejšia. Ale len vďaka softvérovému triku. Obmedzovač zasiahne až pri 270 km/h.

27.09.2016 06:00
debata (7)
Dieselová Bentayga sa navonok nijako nelíši od... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Diesel - 2016 Dieselová Bentayga sa navonok nijako nelíši od svojej výkonnejšej benzínovej sestry. Naftový motor pod kapotou je ale historický zlom.
Bentley s novou luxusnou Bentaygou doslova valcuje trh. Najrýchlejšie SUV sveta nemá totiž zatiaľ rovnocenných konkurentov. Rolls-Royce plánuje Cullinan až na rok 2018, takže britská automobilka z Crewe využíva voľné pole na maximum. A teraz prichádza s ďalšou bombou. Bentayga dostane totiž prvýkrát v histórii značky dieselový motor. A nie hocaký. Požičia si ho z Audi SQ7. Osemvalcový agregát 4,0 TDI, vyzbrojený unikátnou technológiou elektrického kompresoru, podporujúceho dve „obrie turbodúchadlá“ urobí z Bentayge automaticky najrýchlejšie naftové SUV planéty.
Motor 4,0 TDI disponuje dvoma veľkými... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Diesel - 2016 Motor 4,0 TDI disponuje dvoma veľkými turbodúchadlami a elektrickým kompresorom, ktorý vykrýva aj tú najmenšiu turbodieru. Pracuje s vlastným 48 V okruhom.

Prekvapivé však je, že sa o to nepostaral vyšší výkon, ale obmedzovač rýchlosti, ktorý na rozdiel od Audi SQ7 zasiahne až pri rýchlosti 270 km/h, teda o 20 km/h vyššie, než pri koncernovom súrodencovi. To je trošku sklamaním, pretože cena štartujúca na 135 000 librách, čo je takmer dvojnásobok ceny Audi Q7, by si možno zaslúžila aj viac koní pod kapotou. Málo ich ale samozrejme nie je. Veď motor 4,0 TDI dáva úžasných 320 kW a 900 Nm krútiaceho momentu. Práve vďaka elektrickému prepĺňaniu napojenému na vlastný 48 V okruh je jeho maximum dostupné už pri 1 000 otáčkach za minútu!

Luxusný interiér ponúka všetok komfort na ktorý... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Diesel - 2016 Luxusný interiér ponúka všetok komfort na ktorý su zvyknutí zákazníci benzínových Bentleyov. O individuálne úpravy sa postará divízia Mulliner.

Spolu s 8-stupňovou automatickou prevodovkou a permanentným pohonom oboch náprav to znamená šprint na stovku za 4,8 sekundy. To síce nie je ďaleko od benzínovej verzie s motorom 6,0 W12 (447 kW), ktorá akceleruje na stovku za 4,1 sekundy, no na druhej strane ide o identický údaj s Audi SQ7. Ak by teda v Ingolstadte odblokovali obmedzovač, niet pochýb, že Bentayga Diesel, postavená na identickej platforme MLB Evo a vážiaca 2,4 tony, čo je približne o 60 kg viac ako Bentayga W12, bol by jej primát najrýchlejšieho SUV ohrozený. To ale asi Audi nespraví. Hierarchia koncernových značiek je totiž jasná.

Vďaka obmedzovaču, ktorý zasiahne až pri... Foto: Bentley
Bentley Bentayga Diesel - 2016 Vďaka obmedzovaču, ktorý zasiahne až pri rýchlosti 270 km/h, je Bentayga Diesel najrýchlejším naftovým SUV na svete.

Výhodou pre majiteľov prvého naftového Bentleya má byť však najmä nižšia spotreba paliva. V Crewe hovoria o 7,3 litroch nafty na 100 km, čo znamená dojazd na jednu nádrž viac ako 1 000 km. Teoreticky by ste tak mali prísť bez tankovania z Londýna na pohár červeného do Bordeaux alebo na poľovačku v Škótskej vysočine. A buďte si istý, že zvuk naftového motora vás počas jazdy otravovať nebude. Technici si dali zvlášť záležať na izolácii a naladení výfukového traktu s koncovkami twin-quad. Množstvo oxidov dusíka bude zrážať k zemi selektívna katalytická redukcia. Nádrž na prísadu Add Blue bude mať až 23 litrov.

Inak sa Bentayga Diesel nijako nelíši od svojej výkonnejšej benzínovej sestry. K dispozícii je všetok luxus vrátane individuálnych zákazníckych úprav, ktoré má pod palcom divízia Mulliner. Paradoxom je, že i keď ide o historický míľnik automobilky, Bentaygu Diesel na nadchádzajúcom autosalóne v Paríži neuvidíme. V súvislosti s aférou Dieselgate totiž z koncernového portfólia nedorazí pod Eiffelovku Bentley ani Lamborghini.
Bentley Bentayga Diesel - 2016
Bentley Bentayga Diesel - 2016
+4Bentley Bentayga Diesel - 2016

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Bentley Bentayga #Bentley Bentayga Diesel
Články podľa značiek