Seat Ateca X-Perience: Španielske SUV chce byť drsnejšie. Už o rok

Zatiaľ má prívlastok konceptu, no do série určite zamieri. Drsnejšia verzia Seatu Ateca dostane lepšie chránený podvozok, lak odolný proti poškriabaniu a zopár dizajnových úprav, ktoré naznačia, že terénu sa rozhodne nezľakne.

28.09.2016 06:00
debata
Ateca X-Perience to má namierené do ťažšieho... Foto: Seat
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016 Ateca X-Perience to má namierené do ťažšieho terénu. Pomôcť jej má najmä výrazná ochrana podvozku a terénne pneumatiky.

Prvé španielske SUV je už pár týždňov na trhu a zákazníci sa len tak hrnú. No len pri základných verziách neostane. Do Paríža dorazí Seat s konceptom off-roadovo ladenej Ateci X-Perience. Tento prívlastok má už sériový Leon ST a budúci rok ho dostane aj Ateca. To je trochu zvláštne, pretože SUV má už v samotnom DNA zapísané prašné cesty a terén, tak prečo posilňovať jeho off-roadové schopnosti? Lenže Seat si myslí, že Ateca môže zvládnuť viac.

Kým bežné SUV strávi na asfalte 95 % času a v teréne zvyšok, Ateca X-Perience bude podľa Seatu stavaná tak, aby zvládla väčšiu porciu terénnych kilometrov. Automobilka hovorí o 25 percentách. Na rozdiel od svojich civilných verzií dostal preto koncept neprehliadnuteľné strieborné chrániče spodných častí nárazníkov, výrazné plastové lemy blatníkov či podbehov a tiež panely, ktoré kryjú motor a prevodovku. Celé to dotvárajú pneumatiky s vyšším profilom a terénnym vzorom, obuté na 18-palcových diskoch kolies.

Svetlú výšku konceptu Seat neprezradil. Za... Foto: Seat
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016 Svetlú výšku konceptu Seat neprezradil. Za všetko však hovoria pneumatiky s vyšším profilom.

Dizajnéri sa pohrali aj s farbami. Matný olivovozelený lak, odolný proti poškriabaniu, kontrastuje s výraznými oranžovými akcentmi v nárazníkoch či s oranžovými spätnými zrkadlami. Nájdeme tu tiež väčší zadný spojler a hliníkové strešné nosiče. Podobná farebná škála vládne interiéru. Kombinuje zelené a hnedé tóny čalúnenia sediel a obkladov dverí či palubnej dosky. A, samozrejme, nechýbajú štylizované logá XP. Inak je to ale bežná Ateca. A to aj po technickej stránke.

Olivovozelený koncept dopĺňajú kontrastné... Foto: Seat
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016 Olivovozelený koncept dopĺňajú kontrastné oranžové spätné zrkadlá a oranžové akcenty v nárazníkoch.

Pod kapotou pracuje najsilnejší z ponúkaných motorov – 4-valec 2,0 TDI s výkonom 140 kW a krútiacim momentom 400 Nm. Spojený je so 7-stupňovou dvojspojkou DSG a pohonom oboch náprav 4Drive so spojkou Haldex piatej generácie. O lepšiu trakciu sa stará elektronická „uzávierka“ predného diferenciálu XDS. Off-roadový balík dopĺňa hill-holder a kontrola zjazdu. Všetko to má pod palcom vodič, ktorý vyberá otočným ovládačom jeden z piatich jazdných režimov, podobne ak vo vyšších úrovniach sériových verzií.

Interiér ladí farebne s exteriérom. Na palube... Foto: Seat
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016 Interiér ladí farebne s exteriérom. Na palube sú všetky luxusné a bezpečnostné prvky zo sériových verzií.

Je ale možné, že Ateca X-Perience má väčšiu svetlú výšku, i keď Seat tento údaj nespomína. Ak áno, tak potom za ňou nebudú stáť úpravy podvozku, ale len vyšší profil pneumatík. Jednoducho, off-roadové gény verzie X-Perience by nemali ísť na úkor jazdných vlastností v bežných podmienkach. Aj preto je koncept vyzbrojený všetkými asistenčnými systémami, ako adaptívnym tempomatom, autonómnymi brzdami s detekciou chodcov, monitorovaním jazdných prúdov a slepých uhlov zrkadiel.

Ateca X-Perience by mohla doraziť na trh v priebehu budúceho roka. A bude nepochybne najdrahšou verziou. Rozdiel v cene odhadujeme na minimálne 1 000 eur. Je možné, že ju Seat ponúkne aj s inými motormi, vždy však s pohonom 4Drive. Zatiaľ má však španielska automobilka celkom iné problémy, ako priviesť na svet imidžový derivát svojho SUV, a síce, uspokojiť enormný dopyt po jeho novinke vyrábanej v českých Kvasinách spolu s novou Škodou Kodiaq.
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016
Seat Ateca X-Perience Concept - 2016
+7Seat Ateca X-Perience Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Seat #Seat Ateca #autosalón Paríž 2016 #Seat Ateca X-Perience
Články podľa značiek