Kreisel Electric: Rakúsky startup má vraj batérie lepšie ako Tesla

Svet čaká na prelom v technológii akumulátorov. Prinesie ich malá rakúska spoločnosť Kreisl Electric? Kontrakty na dodávku svojich batérií má už uzavreté s viacerými renomovanými výrobcami.

03.10.2016 16:00
Kreisel Electric - akumulátory Foto:
Trik sa má skrývať v patentovanej metóde laserového zvárania a termálneho chladenia, ktoré má umožniť využívať plnú kapacitu akumulátorov.
debata (3)

Dieru do sveta nemusia urobiť len veľké spoločnosti s dlhoročnou tradíciou. Niekedy stačí dobrý nápad, ale v časoch startupov to napokon nie je žiadna novinka. Chcete príklad? Malá rakúska spoločnosť Kreisel Electric, sídliaca vo Freistadte, asi 200 k od Viedne, vyvinula technológiu batérií, ktorá by mohla ponúknuť elektromobilom dlhší dojazd a to aj napriek tomu, že samotné články nakupuje od zavedených značiek ako Panasonic alebo Samsung.

Potenciál svojej technológie ukázala spoločnosť... Foto: Kreisel
Kreisel Electric - akumulátory Potenciál svojej technológie ukázala spoločnosť Kreisel Electric na elektrickom prototype Porsche Panamera. Ten dal vraj na frak aj Tesle S.
Nie je to tak dávno, čo sa dostala do médií vďaka elektrifikácii Škody Yety alebo VW Caddy, ktoré mali dojazd 300, respektíve 350 km. To možno neznie nijak ohurujúco, no šéf spoločnosti Markus Kreisle, jeden z troch bratov, ktorí založili spoločnosť len pred troma rokmi, tvrdí, že hovorí o reálnom dojazde. Trik sa má skrývať v patentovanej metóde laserového zvárania a termálneho chladenia, ktoré má umožniť využiť plnú kapacitu akumulátorov.
V portfóliu spoločnosti nájdeme ale aj... Foto: Kreisel Electric
Škoda Yeti - Kreisel Electric V portfóliu spoločnosti nájdeme ale aj elektrický prototyp Škody Yety. A má aj štvorkolku.

Že to funguje, ukázala na prototype elektrického Porsche Panamera, ktoré vraj v mnohých aspektoch deklasovalo Teslu Model S, teda v súčasnosti najdokonalejší elektromobil planéty. Napriek tomu, že spoločnosť sídli v zatiaľ skromných priestoroch, takmer garážových, už v roku 2018 chce spustiť fabriku na výrobu vlastných akumulátorov. Má na to dobrý dôvod – uzavreté kontrakty s veľkými automobilovými hráčmi, ktorí chcú v priebehu dvoch rokov vyrábať ročne 100 000 elektro­mobilov.

To znie síce dnes ako sen, pretože toľko elektromobilov sa v súčasnosti nevyrába, podľa Kreisel Electric bude však práve rok 2019 zlomový. A to ako v objeme produkcie elektrických áut, tak aj v znížení ceny batérií. V súčasnosti je cena približne 125 eur za jednu kilowatthodinu, no práve súvislosti s nárastom elektromobility má klesnúť na asi 90 eur. A potom cena klesne ešte viac. Napokon je známe, že v roku 2025 chce len koncern VW vyrábať milión elektromobilov ročne.
Kreisel Electric - akumulátory
Kreisel Electric - akumulátory
+3Kreisel Electric - akumulátory

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kreisel Electric
Články podľa značiek