BMW X2 Concept: Nové kupé-SUV je na ceste. Dostane predný náhon

Na parížsky autosalón Mníchov nepriviezol očakávaný nový rad 5. Zato sa blysol aspoň efektným konceptom športového SUV X2. A to nie je od reality až tak vzdialené. Produkčný model má prísť totiž už v roku 2018.

06.10.2016 16:00
debata (2)
Koncept BMW X2 naznačuje podobu pripravovaného... Foto: BMW
BMW X2 Concept - 2016 Koncept BMW X2 naznačuje podobu pripravovaného športového SUV. Vidíme pri ňom celkom novú interpretáciu typických mníchovských čŕt. Napríklad nové stvárnenie predných ľadviniek.

Mníchovská automobilka v Paríži práve neexcelovala. Dokonca sa naň nedostavili viacerí predstavitelia vedenia. A neukázala tu ani očakávanú novú generáciu BMW radu 5, o ktorej už čo-to prezradila. Pravdepodobne sa tak stane až na autosalóne v Los Angeles alebo v januári v Detroite. Na rozdiel od Volva, Aston Martinu, Fordu, Lamborghini či Bentleya sa ale aspoň do Paríža dostavila. A pripravila aj jedno prekvapenie – popri známych modeloch totiž na jej stánku žiaril koncept BMW X2. Problémom je, že okrem siahodlhých ód na dizajn o ňom neprezradila prakticky nič. Takže nepoznáme ani len rozmery.

Každopádne, nie je koncept, tak ako to býva u BMW zvykom, vzdialený realite. V podstate sa pozeráme na avízo pripravovaného športového SUV na báze X1, ktoré sa má v produkčnej verzii dostaviť v polovici roka 2018. To znamená, že stojí na modulárnej platforme UKL, spoločnej s Mini Countrymanom či BMW 2 Active Tourer a tiež to, že bude mať priečnu zástavbu motorov s prioritným predným náhonom či voliteľnou štvorkolkou. Nóvum tu ale je. A to najmä v dizajne. Koncept X2 sa totiž odpútal od doterajších mníchovských šablón.

Na rozdiel od SUV-kupé X4 a X6 nemá BMW X2... Foto: BMW
BMW X2 Concept - 2016 Na rozdiel od SUV-kupé X4 a X6 nemá BMW X2 splývavú zadnú časť. Vystačiť si musí so zníženou kabínou a obrovskými 22-palcovými kolesami.

Prezentuje nový pohľad na športové SUV. Celkom mu preto nemôžeme hovoriť SUV-kupé, ako pri BMW X4 a X6. Chýba splývavá zadná časť. Športovosť spočíva v samotných proporciách – krátkych previsoch, prudkom sklone čelného okna a relatívne nízkej kabíne. To podporuje aj profil bočných okien, ktorému nechýba typický „hofmeister knick“. Nová je ale aj interpretácia mohutných predných ľadviniek, svetiel, nárazníkov a výfukov, takže sa zdá, že v BMW sa schyľuje k veľkej generačnej obmene dizajnu a že práve X2 bude je jej pilotným projektom.

Zadná časť demonštruje športový potenciál... Foto: BMW
BMW X2 Concept - 2016 Zadná časť demonštruje športový potenciál obrovskými koncovkami výfukov integrovaných v nárazníkoch.

Koncept lakovaný v neprehliadnu­teľnom červenom odtieni Luminous Red si ako showcar mohol dovoliť aj pár výstrelkov v podobe obrovských 21-palcových kolies či spätných zrkadiel na dvojitých nožičkách. Tie sa ale do sériovej výroby s najväčšou pravdepodobnosťou nedostanú. O technike pod kapotou nepadla ani zmienka, rovnako ako o uzamknutom interiéri. Šušká sa však, že v najvýkonnejšej verzii M Performance by mohlo BMW X2 dostať nadupaný 4-valec 2,0 TwinPower Turbo s výkonom 300 koní a pochopiteľne pohon xDrive.

Slabšie verzie sa ale určite dočkajú aj 3-valcov 1,5 TwinPower Turbo a samozrejme naftových 4-valcov. Pohon oboch náprav bude za príplatok s výnimkou najvýkonnejších modifikácií, rovnako ako 8-stupňová automatická prevodovka Tiptronic. Na presnejšie informácie si ale budeme musieť ešte počkať. A to vzhľadom na plánovaný príchod sériovej novinky, minimálne do konca budúceho roka. Ak by ale vyzerala podobne ako koncept, je sa na čo tešiť. V modelovej hierarchii sa postaví medzi súčasné X1 a X3/X4.
BMW X2 Concept - 2016
BMW X2 Concept - 2016
+3BMW X2 Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW X2 #autosalón Paríž 2016
Články podľa značiek