Mercedes-Benz S 2017: Nový plug-in hybrid dobijete bez káblov

Automobilky už niekoľko rokov vyvíjajú indukčné nabíjanie elektromobilov. Až modernizovaný Mercedes-Benz triedy S ho však uvedie do reality. Nabíjanie bez káblov dostane plug-in hybridná verzia inovovanej vlajkovej lode.

18.10.2016 12:00
Mercedes-Benz S - 2017 indukčné dobíjanie Foto:
Inovovaná trieda S dostane batérie s kapacitou zvýšenou z pôvodných 8,7 na 13,5 kWh. Nabiť sa budú dať cez indukčnú platňu s výkonom 3,6 kW zabudovanú v podlahe.
debata
V Stuttgarte už finišujú na modernizácii vlajkovej lode triedy S. Tá síce zmenami dizajnu neomráči, zato pod kapotou sa toho zmení pomerne veľa. Očakávať máme nové radové 6-valce, benzínové motory s filtrami pevných častíc a inovovanú verziu plug-in hybridu. Jej vychytávkou sa má stať indukčné, teda bezdrôtové nabíjanie akumulátorov. Majitelia týchto drahých ekologicky orientovaných limuzín tak už nebudú musieť manipulovať s káblami. Stačí, ak zaparkujú nad indukčnou platňou v garáži.

Zariadenie vyvinul Mercedes-Benz spolu so spoločnosťou Qualcomm. Jednofázová nabíjačka pracuje s výkonom 3,6 kW a batérie so zväčšenou kapacitou na 13,5 kWh má naplniť počas noci. Automobilka však presný čas neuviedla. Aby však bolo nabíjanie čo najúčinnejšie, parkovací asistent navedie vozidlo nad nabíjaciu platňu do optimálnej polohy. Táto bude zabudovaná v podlahe, keďže systém pracujúci s frekvenciou 85 kHz je schopný prenášať energiu na vzdialenosť 15 cm. V minulosti to boli len tri.

Riziká silného elektrického poľa obmedzí automatické prerušenie nabíjania v prípade, že vozidlo rozpozná v okolí prichádzajúceho majiteľa, deti či dokonca domáce zvieratá. Ak zavedie Stuttgart indukčné nabíjanie spolu s inovovanou triedou S, ktorej premiéra sa očakáva na januárovom autosalóne v Detroite, mohol by sa stať Mercedes-Benz prvou automobilkou, ktorá privedie túto technológiu do sériovej produkcie. Doterajšie systémy totiž pochádzajú len od externých spoločností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz S #indukčné dobíjanie
Články podľa značiek