Seat Leon: Ostrejší pohľad a 3-valec pod kapotou

Seat teraz „fičí“ najmä na svojom prvom SUV Ateca, ale nezabúda ani na Leon, ktorý ho pred časom vytrhol z biedy. S jeho faceliftom prichádza prekvapujúco tesne po skončení autosalónu v Paríži. Decentné retuše sprevádza nový motor, viac asistenčných systémov a nové multimediálne rozhranie.

21.10.2016 06:00
debata
Vynovený Leon dostal ostrejší predný nárazník,... Foto: Seat
Seat Leon - 2016 Vynovený Leon dostal ostrejší predný nárazník, o 40 mm rozšírenú masku a celkom novú grafiku svetiel. Pribudlo aj chrómu. Verzia Xcellence sa môže pochváliť reflexnými prvkami vo výplete masky.

Druhá generácia Leonu, predstavená pred troma rokmi, bola pre Seat doslova živou vodou. Svieži dizajn, tri karosárske modifikácie a na ten čas pokrokové full LED svetlá vytrhli španielsku automobilku z dlhodobej stagnácie. Dnes chrlí najmä nové SUV Ateca, po ktorom je enormný dopyt, no Leon ostáva stále dôležitým pilierom jej prosperity. Aj preto prichádza Seat s jeho modernizáciou. Zmeny exteriéru však možno označiť len za retuše. Šéf dizajnu Alejandro Mesonero napokon tvrdí, že Leon je stále „cool“, a tak nepotrebuje zásadne meniť svoj imidž.

V každom prípade Leon dostal nový nárazník s ostrejším tvarom sacích otvorov, o 40 mm širšiu masku s hrubšou chrómovou lištou a úplne novú grafiku svetiel, odvodenú práve z SUV Ateca. Tomu bol prispôsobený aj dizajn zadných svetiel s homogénnejším vzhľadom a výlučne LED diódami. Nová luxusná verzia Xcellence sa môže pochváliť navyše 32 chrómovými plôškami v maske. Viac chrómu nájdeme aj v interiéri, najmä vďaka hrubšiemu lemu prístrojového panela a stredovej konzoly. Tá obsahuje 8-palcové multimediálne rozhranie, ktoré zredukovalo počet klasických mechanických tlačidiel.

Vzadu sú zmeny minimálne. Týkajú sa v podstate... Foto: Seat
Seat Leon - 2016 Vzadu sú zmeny minimálne. Týkajú sa v podstate len grafiky svetiel, ktoré majú homogénnejší vzhľad a diódy.

Ambientné podsvietenie umožňuje nastavenie rôznej intenzity. Luxusná verzia Xcellence prináša čalúnenie s Alcantarou, ešte viac chrómu, ale aj bezkľúčový prístup a štartovanie. Cena tejto úrovne bude zodpovedať športovej verzii FR, určenej pre športovo orientovanú klientelu. Infotainment si teraz rozumie so smartfónmi lepšie ako v minulosti. A to vďaka prepojeniam cez MirrorLink, Apple CarPlay a Android Auto. Nechýba hlasové ovládanie ani nové indukčné dobíjanie telefónov v takzvanom Connectivity boxe.

Interiér ťaží z nového 8-palcového dotykového... Foto: Seat
Seat Leon - 2016 Interiér ťaží z nového 8-palcového dotykového rozhrania, ktoré zredukovalo počet mechanických ovládačov. Prístrojový panel a stredová konzola sú teraz lemované výraznou chrómovou lištou.

Asistenčné systémy rozšíril Traffic Jam Assist, ktorý je účinnou pomocou v dopravných zápchach a je schopný autonómneho udržiavania v jazdnom prúde a regulácie rýchlosti do 60 km/h. Autonómne brzdy a adaptívny tempomat teraz registrujú aj chodcov a čítačka dopravného značiek rozpoznáva viac symbolov. Novinkou je elektrická parkovacia brzda, vyspelejší parkovací asistent pre priečne aj pozdĺžne parkovanie a automatické prepínanie diaľkového režimu svetiel. Seat tiež sľubuje vyšší akustický komfort vďaka lepšej izolácii kabíny.

Nováčikom pod kapotou ej 3-valec 1,0 TSI (85... Foto: Seat
Seat Leon - 2016 Nováčikom pod kapotou ej 3-valec 1,0 TSI (85 kW), ktorý bol zatiaľ dostupný len na niektorých trhoch v úspornej verzii Leon Ecomotive.

Ponuka motorov je výrazne modernizovaná. Úplnou novinkou je benzínový 3-valec 1,0 TSI (85 kW), nahrádzajúci pôvodný 4-valec 1,2 TSI. Zatiaľ bol totiž k dispozícii len pre verziu Ecomotive, a to na vybraných trhoch. Zážihové agregáty doplní 4-valec 1,4 TSI ACT s vypínaním valcov. Ten môže pracovať okrem benzínu aj s CNG, teda zemným plynom. Naftu zastúpia modernizované 4-valce 1,6 TDI (66, 85 kW) a 2,0 TDI (110, 132 kW). Pre verziu 110 kW je pripravená nová 7-stupňová dvojspojka DSG v kombinácii s pohonom oboch náprav 4Drive. Samozrejme, v takomto prípade hovoríme o kombi ST.

Ponuku prevodoviek dopĺňajú podľa verzií 5– a 6-stupňové manuály, ale aj 6– a 7-stupňové „skrine“ DSG. Modernizácia sa týka všetkých troch karosárskych modifikácií, teda klasického 5-dverového hatchbacku, Kombi ST aj kupé Leon SC. Do predaja sa novinka dostane začiatkom budúceho roka. Nebude to však posledné slovo Seatu v jeho modelovej ofenzíve. V nadchádzajúcich mesiacoch totiž predstaví aj úplne novú generáciu Ibizy a nový, menší crossover Arona.
Seat Leon - 2016
Seat Leon - 2016
+12Seat Leon - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Seat #Seat Leon
Články podľa značiek