Opel: Jeseň v znamení modelov Zafira, Mokka X a služby OnStar

Priaznivci značky s bleskom v logu sa na jeseň dočkali hneď niekoľkých noviniek naraz. Okrem zverejnenia cien modernizovaných modelov Zafira a Mokka X predstavil Opel aj službu OnStar, ktorá sa stará o vodičov a v prípade núdze im pomôže.

01.11.2016 07:00
Opel-Mokka X-2017-1024-1d Foto:
Cena modernizovanej Mokky X začína na 15 090 eurách.
debata (1)

Opel má za sebou úspešný rok. Nová generácia modelu Astra získala titul európskeho auta roka a zároveň sa stala aj slovenským autom roka. Predstavitelia automobilky si povedali, že železo treba kuť, kým je horúce, a preto v tom istom roku uviedli na trh facelift modelov Zafira a Mokka X. Okrem toho predstavili aj asistenčnú službu OnStar, ktorá má vodičom pomáhať v bežných ale aj v krízových situáciách.

Pokiaľ ide o modely Zafira a Mokka X, tak oba zasiahla zmena názvu. Niekdajšia Zafira Tourer sa zmenila na Zafiru a Mokke pribudlo písmeno „X“. Dôvodom zmeny súčasného názvoslovia je očakávaný príchod úplne nových modelov. Tie spoločne vytvoria novú hierarchiu značky.

Základná verzia Oplu Zafira stojí 16 790 eur. Foto: Opel
Opel-Zafira-2017-1024-0f Základná verzia Oplu Zafira stojí 16 790 eur.

Modernizácia Mokky X priniesla zmeny na niekoľkých frontoch. Interiér tvoria nová palubná a prístrojová doska a nová stredová konzola. Zmenšil sa počet analógových tlačidiel a pribudli nové funkcie ako napríklad varovanie pred kolíziou, dažďový senzor, automatické prepínanie svetiel a v prípade pohonu 4×4 asistent zjazdu z kopca. Vonkajšiemu vzhľadu dominuje predná maska s novými LED AFL svetlami. Na rozdiel od svetiel LED Matrix neobsahujú žiadne pohyblivé časti a k dispozícii majú deväť režimov pre jednotlivé situácie na ceste.

Pohon 4×4 funguje na princípe pripojiteľnej zadnej nápravy. Pri jazde po suchej spevnenej vozovke pracuje len predná náprava. Pri zhoršení kvality cesty sa pohon rozloží medzi obe nápravy v pomere 50:50. Výhodou Mokky X je, že verzia 4×4 je oproti štandardnej verzii s pohonom prednej nápravy ťažšia len o 65 kilogramov. V rámci faceliftu nedošlo k zmene pohonných jednotiek ani prevodoviek. Cena modernizovanej Mokky X začína na 15 090 eurách.

Mokka X je najpredávanejším crossoverom s... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20161026 161503 Mokka X je najpredávanejším crossoverom s pohonom oboch náprav.

Opel Zafira je stálicou segmentu MPV. Modernizácia nepriniesla zmenu ponuky motorov ani prevodoviek, no napriek tomu ostáva Zafira najvýkonnejším modelom v danom segmente. Rovnako ako Mokka X aj Zafira dostala po facelifte nové LED AFL svetlá. V ponuke príplatkovej výbavy pribudla možnosť dokúpenia adaptívneho tempomatu. Základná verzia stojí 16 790 eur. Model Zafira sme dostali k dispozícii na redakčný test, a preto sa mu budeme podrobne venovať v samostatnom článku.

Novinkou spájajúcou oba modernizované modely je OnStar. Ide o celosvetovo rozšírenú službu, ktorá sa do Európy dostala len minulý rok. V prvej fáze sa rozšírila v západnej Európe a v tohtoročnej druhej fáze pokryla strednú, severnú a juhovýchodnú Európu. V zásade ide o asistenčnú službu, ktorá dáva vodičovi možnosť získať informácie alebo požiadať o pomoc. Jej príchod je spojený s európskou legislatívou eCall, ktorá sa stane povinnou v roku 2019.

Rovnako ako Mokka X aj Zafira dostala po... Foto: Pravda, Matej Mikula
IMG 20161027 101933 Rovnako ako Mokka X aj Zafira dostala po facelifte nové LED AFL svetlá

Systém sa skladá z dvoch tlačidiel a prijímača internetového pripojenia. Stlačením tlačidla sa vodič spojí s operátorom. Do reproduktoru sa mu ozve človek hovoriaci jazykom zodpovedajúcim nastaveniu jazyka navigácie. Vodič sa ho môže spýtať napríklad na vzdialenosť k najbližšej čerpacej stanici alebo k reštaurácii, alebo si môže nechať vyhľadať adresu a operátor mu ju zadá do navigácie. Operátor dokáže na diaľku auto odomknúť, zamknúť, rozblikať alebo roztrúbiť.

Druhou možnosťou je červené tlačidlo, ktoré vodič stlačí v krízovej situácii. Operátor služby OnStar zistí polohu vozidla a kontaktuje záchranné zložky. Núdzové volanie sa odošle aj po aktivácii airbagov. Vďaka prístupu na internet môže vozidlo fungovať aj ako zdroj wifi pripojenia pre cestujúcich a zároveň sa dá sledovať a diagnostikovať cez aplikáciu v smartfóne alebo cez domovskú stránsku OnStar.

Aktuálne je služba OnStar súčasťou len najvyšších výbav modelov Opel. Od budúceho roka sa dostane aj do stredných výbav. Prvý rok je služba zdarma vrátane piatich rokov diagnostiky. Na ďalší rok si možno OnStar predplatiť za 99,50 eura. Skúšobné obdobie pre internetové pripojenie bude trvať tri mesiace alebo do prečerpania 3 GB dát. Internetové pripojenie zabezpečuje spoločnosť Vodafone, ktorá však doposiaľ na Slovensku nenašla partnera, a preto je táto služba momentálne nefunkčná. Od nového roku by však mala byť zákazníkom k dispozícii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #facelift #Opel Zafira #Opel Mokka X #OnStar
Články podľa značiek