Mazda CX-5: Nová generácia sa odhaľuje. Skôr ako sa čakalo

Nové SUV Mazdy má naplánovanú premiéru na autosalóne v Los Angeles. Nehovoríme pritom o žiadnom facelifte, hoci CX-5 súčasnej generácie je na trhu len štvrtý rok. Jednoducho, Mazda zrýchlila tempo.

02.11.2016 16:00
Mazda CX-5 - 2017 Foto:
Nová generácia CX-5 si bude zakladať na atletickom dizajne. Predná kapota je dlhšia a kabína posunutá viac vzad.
debata
Mazda priviedla tento rok na svet roadster MX-5 FR, veľké SUV CX-9 pre Čínu či modernizovanú šestku, predstavenú len nedávno v Paríži. Ale to nie je jej posledné tohtoročné slovo. Najväčšie eso si nechala pre autosalón v Los Angeles. Práve tu predstaví úplne novú generáciu SUV CX-5. A to je pomerne prekvapivé, pretože tá súčasná je na trhu len od roku 2012, takže nejaké tie dva roky by nepochybne ešte vydržala. Lenže, segment crossoverov a SUV prudko rastie, a tak Mazda pridáva plyn.

Životný cyklus CX-5 skrátila na minimum. Napokon, vlani prišla s faceliftom, ktorý dával tušiť, že striedanie stráží je za rohom. A aby na to upozornila, pustila do sveta prvú oficiálnu fotografiu. Lenže, veľa toho nevidíme. Snímka zachytáva profil „utopený“ v tme. Každopádne sú zjavné aspoň proporcie, kde urobili dizajnéri všetko preto, aby predĺžili prednú kapotu. Naopak, kabína je posunutá čo najviac vzad. Spodnú líniu okien lemuje výrazná chrómová lišta. Evidentné sú aj plastické prelisy pontónu. Celkovo tak pôsobí CX-5 atletickejším dojmom.

Napokon, Mazda to v posledných rokoch s dizajnom vie. Akékoľvek iné informácie sú zahalené tajomstvom. Očakávať však môžeme nižšiu hmotnosť a nové motory Skyactive. A keďže premiéra prebehne za Atlantikom, ako prvé budú debutovať tie benzínové. Šušká sa dokonca o 2,5-litrovom preplňovanom agregáte, čo by bolo veľkým prekvapením, keďže Mazda ako jediná zatiaľ odolala nielen downsizingu, ale aj turbodúchadlám. Výnimkou boli len ostré verzie MPS a nová CX-9 pre Čínu. Viac sa dozvieme už v polovici novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda CX-5
Články podľa značiek