Bentley: Namiesto malého SUV príde roadster Barnato

Výkonný riaditeľ britskej luxusnej značky Wolfgang Dürheimer vyhlásil, že ďalším modelom Bentley nebude malé SUV, ale roadster. Vychádzať by mal z konceptu EXP 10 Speed 6 a pravdepodobne sa bude volať Barnato.

13.12.2016 06:00
Bentley-EXP 10 Speed 6 Concept-2015-1024-04 Foto:
Nový roadster má podľa W. Dürheimera prilákať mladších a energickejších zákazníkov.
debata

Britský výrobca luxusných modelov patriaci do koncernu Volkswagen sa momentálne vezie na úspešnej vlne. Najnovší prírastok do modelového portfólia Bentayga prekonáva očakávania. Veľké luxusné SUV bolo zatiaľ v ponuke len so šesťlitrovým zážihovým dvanásťvalcom, no onedlho sa k nemu pridá aj štvorlitrový vznetový osemvalec známy z Audi SQ7. Dá sa preto očakávať, že jeho predaj ešte porastie.

Už dlhšie sa viedli diskusie o tom, čo má britská automobilka na pláne do budúcnosti. Logickým krokom by bol vývoj menšieho SUV, ktoré by mohlo stáť na základoch Audi Q5. Išlo by tak o analógiu k Porsche, ktoré po Cayenne prišlo s menším modelom Macan. Predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Bentley Wolfgang Dürheimer však prehlásil, že týmto smerom sa automobilka nevydá.

Ako dôvod uviedol príliš širokú konkurenciu v segmente, ktorú vytvárajú prémiové značky. Podľa jeho slov sa Bentley zameriava na luxusné modely, a preto sa snaží prekonať rivalov v tejto kategórii. Novým modelom teda nebude malé SUV, ale roadster. Podľa W. Dürheimera priláka takýto model mladších a energickejších zákazníkov.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že nový roadster bude vychádzať z konceptu EXP 10 Speed 6 predstavenom na autosalóne v Ženeve v roku 2015. S ohľadom na vyjadrenia W. Dürheimera pôjde o konkurenta Aston Martinu V8 Vantage a zodpovedať tomu bude aj jeho cena, a to približne 150 tisíc eur.

Nový model má konkurovať Aston Martinu V8 Vantage. Foto: Bentley
Bentley-EXP 10 Speed 6 Concept-2015-1024-06 Nový model má konkurovať Aston Martinu V8 Vantage.

Nový model sa bude pravdepodobne volať Barnato po bývalom slávnom pretekárovi a riaditeľovi Bentley Woolfovi Barnatovi. Ten sa postavil na štart pretekov 24 hodín v Le Mans v rokoch 1928–1930 a zakaždým zvíťazil. Model by mal definitívne dostať zelenú v lete budúceho roku. Na otázku, či môže Brexit projekt ohroziť, W. Dürheimer odvetil, že vystúpenie Veľkej Británie z EÚ môže vznik nového modelu spomaliť, ale nie ohroziť.

Roadster sa bude pravdepodobne volať Barnato po... Foto: Bentley
Bentley-EXP 10 Speed 6 Concept-2015-1024-05 Roadster sa bude pravdepodobne volať Barnato po bývalom slávnom pretekárovi a riaditeľovi Bentley Woolfovi Barnatovi.

V budúcnosti nie je vylúčená ani hybridná verzia roadsteru. Wolfgang Dürheimer však dodal, že hybridné modely značky Bentley budú primárne určené na indukčné nabíjanie. Dobíjacie káble budú predstavovať len núdzové riešenie, keďže sa predpokladá, že zákazníci budú mať doma alebo v práci možnosť nabíjať vozidlá prostredníctvom indukčnej cievky zabudovanej v podlahe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #roadster #Bentley SUV #Bentley Barnato
Články podľa značiek