Audi testuje komunikáciu vozidiel so semaformi. Zatiaľ v Las Vegas

Nemecká automobilka začala ako prvá testovať systém komunikácie vozidiel so semaformi v premávke. Testovanie prebieha v americkom Las Vegas a týka sa modelov A4, Q7 a verzií Allroad.

13.12.2016 14:00
audi-traffic-light-information-display  3 Foto:
Systém „vehicle-to-infrastructure“ označovaný skratkou V2I poskytne vodičovi informáciu o situácii na najbližšom semafore na palubnom počítači alebo na head-up displeji.
debata

Obyvatelia mesta Las Vegas v americkom štáte Nevada jazdiaci vo vybraných modeloch značky Audi si budú môcť vyskúšať nový systém komunikácie svojich vozidiel so svetelnými križovatkami. Jazda v mestskej premávke by mala byť pre vodičov menej stresujúca, keďže budú vedieť, o koľko sekúnd zasvieti na semafore zelená.

Systém „vehicle-to-infrastructure“ označovaný skratkou V2I poskytne vodičovi informáciu o situácii na najbližšom semafore na palubnom počítači alebo na head-up displeji. Vďaka nej bude môcť prispôsobiť rýchlosť jazdy a vyhne sa tak zbytočnému zastavovaniu a rozbiehaniu. Ďalším krokom vo vývoji systému je jeho prepojenie s navigáciou, čím by bolo možné predchádzať dopravným zápcham.

Tie majú za následok okrem znervózňovania vodičov aj časté používanie systému štart-stop, ktorý zvyšuje spotrebu paliva a tým aj emisie škodlivých látok. Systém V2I v Audi nazývaný „Traffic Light Information“ bude k dispozícii v modeloch A4, Q7 a vo verziách Allroad. Riaditeľ americkej pobočky Audi Scott Keogh vyhlásil, že spomínaný systém je dôležitým krokom k autonómnemu riadeniu. Vďaka komunikácii so svetelnými križovatkami by bolo vozidlo samo schopné prispôsobiť rýchlosť, aby zachovalo plynulosť premávky.

Nateraz prebieha testovanie v premávke len v Las Vegas, no Audi ho plánuje v nasledujúcich mesiacoch zaviesť aj do ďalších amerických miest. Ich zoznam zatiaľ nie je známy a bude závisieť od rýchlosti, akou budú mestá inštalovať nové svetelné križovatky schopné komunikovať s vozidlami. Táto služba však nie je zadarmo. Záujemcovia o ňu si ju môžu predplatiť buď na pol roka za 199 dolárov alebo na rok a pol za 499 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Las Vegas #V2I #Traffic Light Information
Články podľa značiek