Octavia RS: Boleslavský hothatch je tu. Výkon RS 230 má v základe

Po modernizácii štandardných verzií Octavie prichádza na rad aj ostrá verzia RS. Posilnila sa o 10 koní, čo ju stavia na roveň predchádzajúcej „limitky“ RS 230. Takže Škoda hovorí o najsilnejšej sériovej Octavii všetkých čias. Na nový Seat Leon Cupra a VW Golf R však stále nemá.

20.12.2016 12:30
debata
Octavia RS preberá dizajnové zmeny z bežných... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS - 2017 Octavia RS preberá dizajnové zmeny z bežných verzií vynovenej Octavie. To znamená aj delené predné svetlá. Nový je však nárazník, lesklá čierna maska aj čierne pozadie reflektorov.

Škoda udivuje rýchlosťou, s akou dávkuje informácie o modernizovanej Octavii. Kým v minulosti sme boli zvyknutí na nekonečný „striptíz“, teraz tu máme nielen kompletné informácie o štandardných verziách vrátane cien, hoci auto príde na trh až vo februári, ale dokonca už aj prvé oficiálne snímky ostrej Octavie RS. Škoda o nej hovorí ako o najsilnejšej a najrýchlejšej sériovej Octavii všetkých čias. Výkonom sa totiž dotiahla na pôvodne najvýkonnejšiu limitovanú edíciu RS 230, ktorá ponúkala o desať koní viac než RS.

Takže 230 koní, respektíve 169 kW a 350 Nm z preplňovaného 4-valca 2,0 TSI, je teraz štandardom. Dynamika sa tak zrovnala s RS 230. To znamená v kombinácii so 6-stupňovým manuálom zrýchlenie na stovku za 6,9 sekundy a maximálnu rýchlosť 250 km/h. Voliť môžete aj 6-stupňovú prevodovku DSG, k tej však nemáme zatiaľ prevádzkové údaje. Zásadne odlišné však nebudú. Bohužiaľ na rozdiel od Octavie RS 230 nemá nová RS v sérii elektronický diferenciál VAQ, ktorý pomáha s prenosom výkonu na asfalt. Musí si teda vystačiť s pribrzďovaním kolies.

Stabilnejší postoj je výsledkom zníženia... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS - 2017 Stabilnejší postoj je výsledkom zníženia podvozka o ďalších 15 mm a rozšírenia rozchodu 17- alebo 18-palcových kolies až o 30 mm. Vzadu nechýba čierny difúzor s dvojicou koncoviek výfukov a spojler.

Samozrejme, nechýba ani naftová Octavia RS TDI. V tomto prípade sa výkon nemení. Štvorvalec 2,0 TDI je naladený na identických 135 kW a 380 Nm, čo znamená šprint na stovku za 7,9 s a maximálku 232 km/h. Opäť možno voliť 6-stupňový manuál alebo dvojspojku DSG s tým istým počtom prevodov. Zásadným rozdielom v porovnaní s benzínovou verziou je možnosť priplatiť si za pohon oboch náprav 4×4. Vždy však s DSG. Toto ale nemá byť definitívny výkonový vrchol Octavie.

Chystá sa vraj nástupca RS 230, teraz ale s výkonom 180 kW, takže by sme tu mohli mať čosi ako Octaviu RS 245, možno RS 250. V každom prípade, stále nebude mať na najvýkonnejšie koncernové hothatchy, akými sú Volkswagen Golf R a Seat Leon Cupra. Hierarchia ostane jednoducho zachovaná. Ale späť k ostrej Octavii. Dostupná bude opäť v oboch karosárskych variantoch – ako liftback a kombi. Obe verzie preberajú facelift vynovenej Octavie, vrátane delených predných svetiel, ktoré vyvolali pomerne veľké kontroverzie.

Rozhodnúť sa môžete aj pre verziu Combi. Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia RS - 2017 Rozhodnúť sa môžete aj pre verziu Combi.

Nechýba agresívnejší predný nárazník, lesklá čierna maska, rozšírené prahy ani zadný nárazník s čiernym difúzorom a dvojicou integrovaných koncoviek výfukov či zadný spojler. Väčší je aj ten v prípade kombi. To všetko dopĺňa nový dvojfarebný dizajn 17-palcových alebo príplatkových 18-palcových diskov kolies. Stabilnejší postoj prinesie o 15 mm znížený podvozok a rozchod zväčšený až o 30 mm. Očakávať tak môžeme lepšie jazdné vlastnosti, zvlášť v kombinácii s adaptívnymi tlmičmi DCC a variabilným prevodom elektromechanického riadenia.

Zážitok za volantom môže umocniť zvukový generátor Performance Sound Generator, ktorý sa zíde najmä verzii RS TDI. Fotografie interiéru zatiaľ nemáme, ale s určitosťou dostane nová RS športový volant, športové sedadlá s integrovanými opierkami hláv, čiastočné kožené čalúnenie a množstvo hliníka. Pochýb niet ani o veľkom multimediálnom displeji s uhlopriečkou 9,2 palca v rámci audia Colombus. Ceny zatiaľ oznámené neboli. Do predaja by sa ale nová Octavia RS mohla dostať ešte pred marcovým autosalónom v Ženeve, kde absolvuje výstavný debut.

Škoda Octavia RS - 2017
Škoda Octavia RS - 2017
+6Škoda Octavia RS - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda-Auto #Škoda Octavia #Škoda Octavia RS
Články podľa značiek