Mercedes-Benz: Chystá sa sedan triedy A. Zatiaľ pre Čínu a USA

V Stuttgarte sa rozhodli rozšíriť modelové portfólio sedanom triedy A. Ten sa zaradí medzi druhú generáciu modelu CLA a štvrtú generáciu triedy C. Novinka má posilniť pozíciu značky na kľúčových trhoch, a to v Číne a v USA.

29.12.2016 07:00
debata (1)
Rozmerovo by sa nový sedan mohol priblížiť... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-CLA-Class-2014-1024-38 Rozmerovo by sa nový sedan mohol priblížiť modelu CLA.

V širokej ponuke Mercedesu doposiaľ chýba kompaktný sedan, ktorý by mohol súperiť s prémiovými konkurentmi. Ide hlavne o sedany Audi A3 a BMW radu 1. Menší a cenovo dostupnejší sedan má potenciál zaujať zákazníkov na dvoch dôležitých trhoch, a to v Spojených štátoch amerických a v Číne.

Britský automobilový magazín Autocar uviedol, že podľa informácií priamo z centrály automobilky sa pracuje aj na verzii s pravostranným riadením, čo by mohlo znamenať príchod sedanu triedy A aj na britský trh, prípadne do iných krajín, kde sa jazdí vľavo. O pohon sa budú starať benzínové a naftové dvojlitrové štvorvalce a k dispozícii bude aj hybridný pohon. Pokiaľ ide o prevodovky, na výber bude šesťstupňová manuálna a deväťstupňová automatická.

Základ nového modelu bude tvoriť druhá generácia platformy MFA. Na jej základoch vzniknú aj ostatné modely triedy A a triedy B a aj modely CLA, CLA Shooting Brake a crossover GLA. Základom bude pohon prednej nápravy, no k dispozícii bude aj pohon všetkých kolies. Rozmery budúceho sedanu triedy A zatiaľ nepoznáme, no ak sa priblížia rozmerom modelu CLA, dĺžkou prekonajú konkurentov značiek Audi aj BMW.

Autocar ďalej uvádza, že nový sedan vznikne v štandardnej aj v predĺženej verzii. Tá s predĺženým rázvorom bude určená pre Čínu, tak ako je tomu v prípade tried C a E. Vrcholom ponuky by mal byť sedan A45 4MATIC poháňaný preplňovaným dvojlitrovým zážihovým štvorvalcom z dielne AMG s výkonom do 400 konských síl.

Prednosťou nového sedanu triedy A by mala byť priestrannosť, ktorá sa prejaví v kabíne aj v batožinovom priestore. Nový model by sa mal vyrábať v Maďarsku, v Pekingu a v Mexiku. Podľa informácií magazínu Autocar by sa sedan mohol dostať do predaja ešte v roku 2018, teda v ten istý rok, keď Mercedes-Benz predstaví štvrtú generáciu hatchbacku triedy A.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sedan #Mercede-Benz #trieda A
Články podľa značiek