BMW i8: Facelift prinesie vyšší výkon a silnejšiu batériu

Hybridný športový model z dielne mníchovského BMW prejde na budúci rok omladzovacou kúrou. Okrem dizajnových úprav dostane silnejší výkon a väčšiu kapacitu batérie. Vylepšenia budú vychádzať z vozidla safety car seriálu pretekov Formula E.

02.01.2017 07:00
BMW i8 Foto:
BMW i8 je na trhu už viac ako tri roky.
debata (4)

BMW i8 je na trhu už viac ako tri roky. V roku 2017 ho čaká prvý facelift a podľa internetovej stránky BMW Blog budú inovácie vychádzať z bezpečnostného vozidla seriálu pretekov elektrických formúl s názvom Formula E. Najpodstatnejšou zmenou bude zvýšenie výkonu o 11 kW (15 k), čím sa maximálny výkon hybridnej sústavy zloženej z 1,5-litrového zážihového trojvalca a elektromotora zvýši na 277 kW (372 k).

Vďaka nárastu výkonu sa dá očakávať aj lepšie zrýchlenie. V súčasnosti zrýchli BMW i8 z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy. Zvýšenie výkonu by však nemalo obmedziť dojazd na elektrinu, keďže ďalším vylepšením bude zvýšenie kapacity akumulátora. Aktuálne má batéria kapacitu 7,1 kWh, no budúci rok by sa jej kapacita mala zvýšiť na 10 kWh. Ide o batériu, ktorá pracuje vo vozidle safety car seriálu pretekov Formula E.

Predpokladajú sa však aj ďalšie inovácie z bezpečnostného vozidla. Podľa informácií BMW Blog-u by mohla cestná verzia prevziať od špeciálu aj pružiny, tlmiče, zmeny zavesenia kolies a modifikácie podvozku, ktorý by sa po vzore safety car mohol znížiť o 15 milimetrov. V hre sú aj dvadsaťpalcové zliatinové disky kolies obuté do pneumatík Michelin Pilot Super Sport s rozmerom 245/35 vpredu a 285/30 vzadu.

Od novembra 2013 sa dohromady predalo viac ako... Foto: BMW
BMW i8 Od novembra 2013 sa dohromady predalo viac ako desaťtisíc kusov modelu i8.

Od novembra 2013 sa dohromady predalo viac ako desaťtisíc kusov modelu i8. Do úvahy pripadá aj možnosť, že facelift modelu i8 sa predstaví spoločne s verziou i8 Spyder. Ide však o nepravdepodobný scenár, keďže premiéra otvoreného modelu bola naplánovaná až na rok 2018. Spoločne so športovými hybridmi sa BMW chystá predstaviť aj vylepšený model i3 s predĺženým dojazdom, plne elektrický model X3 a elektrický model značky MINI.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #facelift #BMW i8 #Formula E
Články podľa značiek