Škoda Superb: Vlajková loď dostane LED svetlá a virtuálny kokpit. Už za pol roka

Po príchode Kodiaqu sa bude snažiť Superb potvrdiť svoju pozíciu vlajkovej lode modernizáciou pre rok 2018. Nejde síce o facelift, ale zmeny mu nepochybne prospejú.

10.01.2017 06:00
Škoda Superb Sport Line - 2016 Foto:
Modernizovaný Superb modelového roka 2018 by sa mal dočkať full-LED svetiel. Doteraz si musel vystačiť s bi-xenónmi.
debata

Škoda Superb je na trhu od začiatku roka 2015. To je príliš krátko na to, aby podstúpila plnohodnotný facelift. Približne v polovici budúceho roka však dostane niektoré vychytávky nového Kodiaqu. Tie majú potvrdiť pozíciu Superbu ako vlajkovej lode, keďže Kodiaq môže zlákať viacero jeho zákazníkov. Cenovo sa totiž oba modely prekrývajú a v oblasti komfortu nie je prvé veľké SUV z Mladej Boleslavi ďaleko od veľkého liftbacku.

Na marcovom autosalóne v Ženeve by sme tak mali vidieť Superb modelového roku 2018, ktorého výrobu spustí Škoda už na prelome mája a júna. Luxusný boleslavský model doplní súčasné inovácie pre tento modelový rok, kde patria progresívne riadenie či bezrámové spätné zrkadlo, o ďalšie novinky. Malo by ísť najmä o plne diódové svetlá, ktoré nahradia súčasné bi-xenóny a 12,3-palcový virtuálny prístrojový panel, ktorý už používa Passat či vynovený Golf.

Interiér počíta s modernejším infotainmentom,... Foto: Volkswagen
VW Golf - 2016 Interiér počíta s modernejším infotainmentom, prevzatým z Kodiaqu a dokonca s virtuálnym prístrojovým panelom, známym z VW Passat, Golfu či mnohých modelov Audi.

Nové bude aj multimediálne rozhranie Colombus, ktoré má základ v Kodiaqu. Klasické tlačidlá tak nahradia dotykové plochy. Veľkosť 8-palcovej obrazovky však zostane pravdepodobne zachovaná. Modernizovaná Octavia pritom počíta s displejom s uhlopriečkou až 9,2 palca. Nový infotainment bude znamenať kompatibilitu smartfónov cez Apple CarPlay, Android Auto a Mirror Link, ale tiež schopnosť diaľkovej komunikácie s vozidlom prostredníctvom aplikácie SmartGate.

K detailným zmenám interiéru budeme môcť pripočítať novú hlavicu riadiacej páky automatickej prevodovky z Kodiaqu. A keď sme už pri prevodovke, špekuluje sa, že Superb 2,0 TDI by mohol zameniť 6-stupňové DSG za modernejšiu verziu so siedmimi prevodovými stupňami. Vylúčený nie je ani príchod nového benzínového základu v podobe 4-valca 1,5 TSI, pracujúcom v Atkinsonovom cykle, s ktorým počíta aj Octavia. Superb však pravdepodobne dostane prednosť.

O Superbe modelového roku 2018 sa viac dozvieme až v Ženeve. Každopádne pre tento rok má Škoda okrem už známeho faceliftu Octavie, Octavie RS a Octavie Scout pripravený aj facelift modelov Rapid a Citigo. Najväčšiu novinku však chystá na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom, kde debutuje druhá generácia SUV Yeti, postaveného na platforme Seatu Ateca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #facelift #Škoda Superb #Škoda-Auto
Články podľa značiek