Mazda to myslí s 'dieselom na benzín' vážne. Príde v novej trojke

Osud novej generácie Wankelu je stále nejasný, no Mazda oznámila, že už na budúci rok chce prísť ako prvá na svete s revolučným motorom s homogénnym spaľovaním. Ak to dokáže, pôjde o skutočný zlom. Dostane ho nová Mazda 3, ktorá si má vystačiť len s 3,3 litra benzínu na 100 km.

18.01.2017 12:00
Mazda Skyactiv-G - motor Foto:
Nový agregát HCCI by sa mal stať súčasťou novej generácie motorov SkyActiv. A to už na budúci rok. Mazda 3 s ním vraj spotrebuje len 3,3 litra benzínu na 100 km. A to v realite, nielen na papieri.
debata

Motor s homogénnym spaľovaním, takzvaný Homogeneous Charge Compression Ignition (HCCI), je snom konštruktérov už celé desaťročia. V podstate ide o benzínový motor bez zapaľovacej sviečky, ktorý zapáli zmes podobným spôsobom ako dieselový motor. Zmes vzduchu a benzínu sa jednoducho vznieti pri dosiahnutí potrebnej teploty na konci kompresie. Výhodou je, že takýto agregát by mal veľmi nízke emisie problémových oxidov dusíka. Tie totiž vznikajú na hrane plameňa a nespálenej zmesi paliva vo valci.

Lenže v motore HCCI by žiadna takáto hranica neexistovala. Jednoducho preto, lebo palivová zmes by bola homogénna a vznietila by sa súčasne. Žiaden plameň by sa teda v spaľovacej komore nešíril. A potom je tu vyššia účinnosť. Prehorelo by totiž celé palivo. To znamená vyšší výkon pri nižšej spotrebe. Šušká sa o účinnosti až 50 %. Lenže má to háčik. Homogénne spaľovanie si vyžaduje veľmi špecifické podmienky, najmä tie tepelné, aby sa zmes benzínu a vzduchu nevznietila skôr, ako treba, a nedošlo k detonačnému horeniu. V bežných motoroch má tento moment na starosti sviečka.

Aj preto bežia experimentálne motory HCCI zatiaľ len v laboratóriách a tento princíp dokážu uplatniť iba v istom spektre otáčok a pri istej úrovni zaťaženia. Predpokladalo sa, že príchod takýchto agregátov je záležitosťou niekoľkých rokov, kým sa podarí doriešiť otázku regulácie teploty vo valci. O to väčší šok spôsobuje správa Mazdy, ktorá oznámila, že už na budúci rok chce predstaviť sériový motor s homogénnym spaľovaním. Konkrétne v novej generácii Mazdy 3. Má sa stať súčasťou rodiny agregátov SkyActiv. Veľa však zatiaľ neprezradila.

Nepoznáme výkon ani objem. Vieme len toľko, že má ísť opäť o atmosféricky plnený motor a že Mazda 3 s ním spotrebuje len 3,3 litra benzínu na 100 km. Príchod motora HCCI od Mazdy je veľkým prekvapením aj preto, pretože vo všeobecnosti sa predpokladalo, že najďalej s jeho vývojom je Nissan. Už z toho dôvodu, že na svete je jeho revolučný motor VC-Turbo s variabilným kompresným motorom. Práve táto technológia by sa totiž mohla výrazne podieľať na presnej regulácii teploty vo valci, na ktorú sú motory HCCI extrémne citlivé.

Viac sa o novinke dozvieme možno už na marcovom autosalóne v Ženeve, prípadne na jeseň vo Frankfurte nad Mohanom. Mazda si iste nenechá ujsť príležitosť predstaviť čosi, na čo súčasná konkurencia zatiaľ nemá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda 3 #motor s homogénnym spaľovaním
Články podľa značiek