Opel Crossland X: Malá 'Mokka' je na svete. Na štvorkolku zabudnite

Opel spúšťa tento rok veľkú modelovú ofenzívu. Dôležitú úlohu v ňom bude hrať nový crossover Crossland X. S o málo väčšou Mokkou by si prekážať nemal. Stavil totiž na praktické prvky z MPV a výlučne predný náhon. Takže má bližšie ku crossoverom než SUV. Nie je tajomstvom, že bude súrodencom nového Citroënu C3 Picasso a Peugeotu 2008.

19.01.2017 06:00
debata
Crossland X je síce len o málo menší ako... Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Crossland X je síce len o málo menší ako súčasná Mokka, prekážať by si však nemali. Mieri totiž do triedy mestských crossoverov.

Opel odštartoval nový rok odhalením malého crossoveru Crossland X. Hovorí mu CUV, teda Crossover Utility Vehicle, to preto, aby ste si ho ani náhodou nemýlili s Mokkou X. Rozmermi sú si totiž tieto dva modely príbuzné, a tak by sa mohlo zdať, že v ponuke nemeckého blesku ide o duplicitu. Lenže Crossland X mieri k celkom inej klientele. Kým staršia Mokka X je jasným kompaktným SUV so štvorkolkou, Crossoland X má prevziať úlohu nie príliš úspešnej Merivy. A to s tvarmi módneho crossoveru.

Je to logické kým segment MPV dlhodobo stagnuje, predaje crossoverov triedy B vzrástli od roku 2010 až päťnásobne. Crossland X síce využije platformu PSA, ktorú už používa Peugeot 2008 a zakrátko bude podopierať aj nástupcu Citroënu C3 Picasso, no po stránke dizajnu si zachová úplnú autonómiu. Je to typický Opel so všetkým, čo k tomu patrí. Robustnú prednú časť zdobí maska s dvojicou krídiel a po stranách reflektory s typicky oplovskou grafikou. Na bokoch nechýba prelis v tvare čepele a vzadu plávajúci stĺpik z malého Adama. Efektné sú aj delené zadné svetlá lícujúce s oknom.

Dizajn čerpá najmä z novej Astry a malého... Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Dizajn čerpá najmä z novej Astry a malého Adama. A preto má Crossland X „plutvu“ v zadnom stĺpiku a možnosť dvojfarebného lakovania karosérie.

Karosériu so zväčšenou svetlou výškou lemujú mohutné ochranné plasty. Vzhľad oživuje dvojfarebné lakovanie. Rozmermi stojí Crossland X tesne pod Mokkou. Na dĺžku má 4 210, na šírku 1 765 a na výšku 1 590 mm. Je teda o 70 mm kratší. V porovnaní s novou Astrou je rozdiel až 17 cm. Zato je o 100 mm vyšší. Tento formát má zabezpečiť dostatok vnútorného priestoru, kde si Crossland X požičal viacero nápadov z MPV. Takže v kufri ponúka už v základe 410 litrov pre batožiny, čo je dokonca viac, než zvládne väčšia Mokka X.

Palubná doska je opäť inšpirovaná Astrou. Jej... Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Palubná doska je opäť inšpirovaná Astrou. Jej centrom môže byť 8-palcová obrazovka rozhrania IntelliLink. V ponuke je tiež head-up displej, vyhrievaný volant, indukčné dobíjanie telefónov alebo bezkľúčový prístup a štartovanie.

Sedadlá druhého radu sú posuvné v rozsahu 150 mm, takže prepravná kapacita môže vzrásť na 520 a po sklopení zadných operadiel delených v pomere 40:60, a za príplatok v pomere 40:20:40, až na 1 255 litrov. Napriek synergii s koncernom PSA nenájdeme ani v kabíne nič, čo by pripomínalo francúzsku produkciu. Crossland X dostal vlastnú palubnú dosku, ktorá pripomína tvarmi a spracovaním novú Astru. V jej centre sa môže nachádzať 8-palcový dotykový displej rozhrania IntelliLink s navigáciou a cúvacou kamerou. Dostupné sú služby Opel OnStar.

Interiér má vďaka veľkej výške ponúknuť... Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Interiér má vďaka veľkej výške ponúknuť dostatok priestoru. Posádka bude sedieť v certifikovaných anatomických sedadlách.

Rozhranie spolupracuje so smartfónmi cez platformy Apple CraPlay a AndroidAuto. Priplatiť si môžete za bezdrôtové nabíjanie, vyhrievaný volant alebo bezkľúčový prístup a štartovanie. Z moderných systémov spomeňme ponuku head-up displeja. Crosssland X tie počíta s modernými asistenčnými pomocníkmi na báze kamery Opel Eye. Tá dodáva údaje pre autonómne brzdy s detekciou chodcov, výstrahe pred opustením jazdného prúdu či adaptívnym natáčacím LED svetlám AFL so samočinným prepínaním diaľkového režimu a čítačke dopravných značiek.

Štvorkolku síce Crossland X nedostane, ale mimo... Foto: Opel
Opel Crossland X - 2017 Štvorkolku síce Crossland X nedostane, ale mimo asfaltu mu pomôže väčšia svetlá výška a plastová ochrana podvozka.

Crosslad X môže byť tiež vybavený monitorovaním únavy vodiča, tempomatom a obmedzovačom rýchlosti, parkovacím asistentom a cúvacou kamerou so 180-stupňovým uhlom záberu. O motoroch ale Opel zatiaľ nič neprezradil. Vzhľadom na spoločnú platformu s modelmi PSA je pravdepodobné, že sa tu objavia francúzske benzínové 3-valce PureTech s objemom 1,2 litra a dieselové 4-valce 1,6 BlueHDi. Isté to však nie je, objavili sa totiž informácie, že Opel použije vlastné agregáty. To by ale bolo drahšie riešenie. V ponuke majú byť manuálne aj automatické prevodovky.

Viac sa o Crosslande X dozvieme s blížiacou sa svetovou premiérou, ktorá prebehne na marcovom autosalóne v Ženeve. Ešte predtým ho však Opel ukáže naživo 1. februára v Berlíne. Nebude to ale posledná novinka Opla s prívlastkom X v tomto roku. Na jeseň odhalí ďalšieho člena outdoorovej rodiny – väčší Grandland X, ktorý využije pre zmenu platformu nového Peugeotu 3008. Crossland X bude schádzať z montážnych liniek španielskeho závodu v Zaragoze spolu s nástupcom Citroënu C3 Picasso, ktorý sa v súčasnosti produkuje v Trnave.

Opel Crossland X - 2017
Opel Crossland X - 2017
+8Opel Crossland X - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #autosalón Ženeva 2017 #Opel Crosland X
Články podľa značiek