Kia Stinger: Nádherné GT dostane diesel zo Sorenta. Je to isté

Štvordverové GT Kia Stinger sa po svetovej premiére v Detroite predstavilo aj v Európe. V Miláne automobilka potvrdila príchod naftového motora pre európsku verziu. Bude mať 147 kW a 440 Nm krútiaceho momentu.

20.01.2017 16:00
Kia Stinger - 2017 Foto:
Nový GT Stinger bude v Európe na rozdiel od USA dostupné aj s naftovým motorom. Jeho pôvod vystopujeme v SUV Sorento.
debata

Stinger patril nepochybne medzi najväčšie hviezdy tohtoročnej motoršou v Detroite. Bodaj by nie. Ktorá z mainstreamových značiek si dnes trúfne prísť na trh s krásnym 4-dverovým GT so zadným náhonom. Kórejčania to však dokázali. Kia postavila Stinger na prémiových základoch luxusnej divízie Genesis, presnejšie na platforme Genesisu G8. A zožala obrovský úspech. Zatiaľ síce len na autosalóne ale o komerčnú budúcnosť Stingeru sa báť iste netreba. A to ani v Európe. V Miláne totiž značka potvrdila, že európska verzia jej doteraz najšportovejšieho modelu dostane naftový motor.

Z objemu 2,2 litra ponúkne naftový 4-valec... Foto: Kia
Kia Stinger - 2017 Z objemu 2,2 litra ponúkne naftový 4-valec rovných 200 koní a 440 Nm krútiaceho momentu. Aj on bude kombinovaný výlučne s 8-stupňovou automatickou prevodovkou.

Pôjde o 4-valec 2,2 CRDi s výkonom 147 kW, teda rovných 200 koní a krútiacim momentom 440 Nm, ktorý neklesá v rozmedzí od 1 750 do 2 750 otáčok za minútu. Z týchto parametrov ako aj objemu 2 199 ccm nie je ťažké vystopovať, odkiaľ pochádza. Kia jednoducho vzala zo skladu to najsilnejšie, čo má. Naftový motor zo Sorenta. Lenže také jednoduché to zas nie je. Na rozdiel od tohto veľkého SUV má Stinger pozdĺžne uložené motory a poháňanú zadnú nápravu. Takže aplikácia tohto dieselu si iste vyžiadala značné úpravy. Podarilo sa. Stinger s ním zrýchli na stovku za 8,5 sekundy a dosiahne maximálku 225 km/h.

I keď nejde o omračujúce parametre, Stingeru to ublížiť nemôže. V zálohe bude mať totiž aj pre Európu dve benzínové alternatívy. A tie stoja zato. Už slabší 4-valec 2,0 T-GDI Theta II s objemom dvoch litrov dáva 190 kW a 352 Nm krútiaceho momentu. Zaujímavejší je však 3,3-litrový vidlicový 6-valec Lambda II pre Stinger GT, dopovaný dvoma turbodúchadlami, s ktorým sa stáva nový fastback vôbec najrýchlejšou Kiou všetkých čias. Jeho 272 kW a 510 Nm umožňuje novinke šprint na stovku za raketových 5,1 sekundy. A bez obmedzovača dosiahne maximálku 270 km/h.

Všetky tri motory budú štandardne kombinované s 8-stupňovým automatom a za príplatok aj s pohonom všetkých kolies. Na severoamerický trh dorazí novinka v polovici roka ako modelový rok 2018. Európa bude nasledovať najskôr na jeseň. Pravdepodobne od začiatku aj s dieselom.

Kia Stinger - 2017
Kia Stinger - 2017
+20Kia Stinger - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Stinger
Články podľa značiek