Mercedes-Maybach: Luxusné SUV príde v roku 2019

Konkurencia v segmente luxusných SUV rastie a v Stuttgarte nechcú ostať pozadu. Do boja proti modelu Bentayga značky Bentley posielajú SUV limuzínu založenú na nadchádzajúcej generácii triedy GLS.

24.01.2017 14:00
debata
Očakáva sa, že oproti triede GLS bude mať SUV s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-GLS-2017-1024-11 Očakáva sa, že oproti triede GLS bude mať SUV s označením Maybach športovejší vzhľad prednej masky a odlišnú grafiku predných aj zadných svetiel.

Základom nového luxusného SUV bude tretia generácia triedy GLS. Pokiaľ však ide o jazdné vlastnosti, mieru pohodia a dizajn, bude nový model vychádzať z modelu Mercedes-Maybach triedy S, ktorý je na trhu od roku 2015. Inšpiráciu v oblasti dizajnu bude okrem toho čerpať z konceptu Vision Maybach 6 Coupé predstavenom na minuloročnej výstave v Pebble Beach.

Očakáva sa, že oproti triede GLS bude mať SUV s označením Maybach športovejší vzhľad prednej masky a odlišnú grafiku predných aj zadných svetiel. Mieru luxusu budú zvyšovať aj jedinečné disky kolies, ktoré budú odkazovať na Maybach triedy S. Prepychový bude samozrejme aj interiér. Najkvalitnejšie materiály a digitálne rozhranie sú samozrejmosťou.

SUV Mercedes-Maybach bude konkurenciou hlavne pre Bentley Bentayga, vrcholnú verziu Range Roveru s označením SV Autobiography a pre nový model z dielne Rolls-Royceu s názvom Cullinan, ktorého vývoj stále prebieha. Veľmi dôležitým parametrom bude rázvor náprav. Práve od neho sa zväčša odvíja priestor pre pasažierov na zadných sedadlách, a to je v spomínanej kategórii veľmi podstatné.

Súčasná druhá generácia triedy GLS má celkovú dĺžku 5 130 mm a rázvor dlhý 3 080 mm. Range Rover je dlhý 5 199 mm, pričom rázvor náprav má o 40 mm dlhší. Bentley Bentayga s celkovou dĺžkou 5 140 mm má rázvor náprav o 80 mm kratší ako trieda GLS. Je preto možné, že SUV Maybach bude mať oproti novej generácii triedy GLS predĺžený rázvor náprav. Zatiaľ čo trieda GLS poskytuje sedem miest na sedenie, luxusné SUV bude počítať len so štyrmi, prípadne piatimi sedadlami.

Pokiaľ ide o pohonné jednotky, nič menšie ako štvorlitrový osemvalec V8 sa neočakáva. Ten bude spolupracovať s deväťstupňovou automatickou prevodovkou. Štandardom bude aj pohon všetkých kolies 4Matic a systém vzduchového pruženia Air Body Control. V budúcnosti nie sú vylúčené ani hybridné systémy a do úvahy pripadá aj šesťlitrový dvanásťvalec V12.

Mercedes plánuje začiatok predaja na rok 2019. Hlavnými trhmi pre nové SUV budú Čína, Severná Amerika a Rusko. Cena sa bude pohybovať na úrovni 175 000 eur. Sebavedomie stuttgartskej značky je na mieste, keďže Maybachu triedy S sa od uvedenia na trh predalo viac ako pätnásťtisíc kusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #SUV #Mercedes-Maybach
Články podľa značiek