Jaguar ukázal tri nové 4-valce. Dostane ich XE, XF aj F-Pace

Rodinu motorov Ingenium predstavil Jaguar v roku 2014. Postupne nahrádza staršie agregáty z dielne Fordu. Teraz k nim pribudnú dva benzínové 4-valce a najvýkonnejší 4-valcový diesel. Ten už nebude mať ďaleko od parametrov 6-valcov. Dokonca porazí aj konkurentov z Mníchova a zo Stuttgartu.

17.02.2017 12:00
Jaguar - motor Ingenium Foto:
Nové naftové bi-turbo s označením 25d ponúkne úžasných 177 kW a krútiaci moment 500 Nm.
debata

Automobilka z Coventry sa postupne zbavuje minulosti spojenej s Fordom. Pôvodné agregáty vyvíjané s touto americkou automobilkou nahrádza úplne novými z rodiny Ingenium. Ako prvý prišiel naftový 4-valec v roku 2014. Postupne sa rozšíril do plejády modelov Jaguaru aj sesterského Land Roveru. Napríklad do Jaguarov XE, XF či F-Pace. A teraz sa rodina Ingenium rozrastie hneď o tri novinky – dve benzínové a jednu dieselovú. Všetky spája spoločný zdvihový objem dvoch litrov a 4-valcová konštrukcia.

Úplnou novinkou rodiny motorov Ingenium je... Foto: Jaguar Land Rover
Jaguar Land Rover - motor 2,0 Ingenium Úplnou novinkou rodiny motorov Ingenium je dvojlitrový benzínový agregát, ktorý bude naladený buď na 147, prípadne 184 kW.

Najzaujímavejší bude nepochybne diesel s označením 25d. V porovnaní so slabšou verziou 20d dostal totiž druhé turbodúchadlo. To sa postaralo o nárast výkonu z pôvodných 132 na 177 kW a krútiaceho momentu zo 430 až na 500 Nm. To už nie je ďaleko od parametrov trojlitrových naftových 6-valcov a dokonca viac ako ponúkajú konkurenčné dvojlitrové naftové bi-turbá zo Stuttgartu a z Mníchova. Takejto nádielke museli konštruktéri prispôsobiť kľukový hriadeľ, piesty aj systém priameho vstrekovania.

A konečne sa v modeloch Jaguaru objaví aj prvé benzínové Ingenium. Štvorvalec s označením 20t poskytne výkon 147 kW a variant 25t až 184 kW. Oba zamieria do modelov XE a XF. Nové SUV F-Pace dostane len silnejšiu verziu. Všetky tri sa však môžu tešiť z naftového bi-turba. Novinkou modelového roku 2018 sa stane aj F-Pace E-Performance, kde bude výkon základného naftového motora znížený na 120 kW. Výsledkom má byť priaznivá spotreba paliva na úrovni 4,8 litra nafty na 100 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XE #Ingenium #Jaguar F-Pace #Jaguar XF
Články podľa značiek