Volvo XC60: Nové švédske SUV predvádza detaily. Príde do Ženevy

Debut nového SUV Volvo XC60 očakávali mnohí už vlani na jeseň. Dorazí však až do Ženevy. Švédi teraz lákajú na premiéru prvými snímkami. Bude to malé XC90.

27.02.2017 18:00
debata
Bočný profil prezrádza inšpiráciu väčším SUV... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Bočný profil prezrádza inšpiráciu väčším SUV XC90. Zdieľať s ním bude aj platformu SPA.

Volvo dokončilo generačnú obnovu modelového radu 90 a teraz prichádza s prvým zástupcom tej šesťdesiatkovej. Prednosť pred sedanom a kombi S60/V60 dostane SUV XC60. Je to pochopiteľné. To súčasné je na trhu už osmy rok a pre Volvo predstavuje vôbec najpredávanejší model. Napriek vysokému veku sa mu podarilo na konci životného cyklu vyšvihnúť sa v Európe až na samotnú špičku rebríčka vo svojom segmente. A to je Európa z hľadiska odbytu až tretím regiónom za Čínou a USA. Lenže donekonečna sa na popularitu spoliehať nedá.

Ani pri menšom SUV XC60 nebude chýbať typická... Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Ani pri menšom SUV XC60 nebude chýbať typická grafika svetiel s „Thorovým kladivom“.

V Ženeve, na jedinom európskom autosalóne, kde sa Volvo zúčastňuje, predstaví úplne novú generáciu. Pripomína to prvou snímkou detailu predného svetla a snímkou profilu pod plachtou zahalenej novinky. Je evidentné, že XC60 bude silne inšpirované svojím starším a väčším súrodencom. Platí to aj o grafike predných svetiel s dennými diódami v tvare kladiva či veľmi príbuzných bočných líniách. A s XC90 bude zdieľať aj novú platformu SPA či dvojlitrové 4-valce Drive-E. Tie však dostanú len silnejšie verzie s pohonom oboch náprav.

Volvo XC60 - 2017 Foto: Volvo
Volvo XC60 - 2017 Volvo XC60 - 2017

Lacnejšie verzie s predným náhonom využijú úplne nový preplňovaný 3-valec s objemom 1,5 litra. Očakávať môžeme 6-stupňové manuálne a 8-stupňové automatické prevodovky a neskôr nepochybne aj plug-in hybridnú verziu. K dispozícii by malo byť semiautomatické riadenie Pilot Assist II či autonómne brzdy s monitorovaním zvierat. Viac sa dozvieme už na budúci týždeň, a možno ešte skôr, ak Volvo vypustí ďalšie informácie pred výstavnou premiérou v Ženeve.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo XC60 #autosalón Ženeva 2017
Články podľa značiek