Peugeot Instinct: Nádherný Shooting Brake riadi za vás

Koncept autonómneho športového kombi ukazuje budúcnosť Peugeotu. Tak po stránke dizajnu, ako aj technológií. Asi sa je na čo tešiť. Má rovných 300 koní a autopilota.

07.03.2017 16:00
debata (2)
Peugeot Instinct je prekrásny Shoting Brake,... Foto: Peugeot
Peugeot Instinct Concept - 2017 Peugeot Instinct je prekrásny Shoting Brake, teda nízke športové kombi, dlhšie ako sériový Peugeot 308 SW. Svetelná technika využíva výlučne diódy.

Peugeot predstaví v Ženeve nádhernú štúdiu Instinct. Ústrednou témou je sloboda. A s tou súvisí aj autonómne riadenie. Peugeot tvrdí, že autopilot sa stane prirodzenou súčasťou áut v blízkej budúcnosti, ale že rozdiel bude spočívať v samotnej realizácii použitia tohto systému. Preto sa spojil so Samsungom a vyvinul platformu I. o. T, ktorá spája auto s cloudom samotného užívateľa cez takzvaný Internet of Things. Vďaka tomu sa Instinct dokáže učiť a odhadovať potreby vodiča. O autonómnu jazdu sa stará autopilot úrovne SAE 5, čo znamená schopnosť plne autonómnej jazdy.

Na rozdiel od vlaňajšej štúdie Fractal, ktorá bola športovým elektromobilom, je Instinct 5-dverový Shooting Brake, ktorý má na dĺžku viac ako Peugeot 308 SW, ale je zároveň kratší a podstatne nižší ako veľké kombi 508 SW. Ako sa na koncept patrí, zadné dvere sa otvárajú protismerne a karosérii chýba stredový stĺpik. Nádherný profil je výsledkom dlhej prednej kapoty a expresívne tvarovanej línie strechy. Hladký povrch nerušia kľučky ani spätné zrkadlá. Strechu tvorí obrovské panoramatické okno.

Konceptu nesmie chýbať obrovská panoramatická... Foto: Peugeot
Peugeot Instinct Concept - 2017 Konceptu nesmie chýbať obrovská panoramatická strecha ani obrovské kolesá. Tentoraz vyrobené z karbónu a hliníka.

Prúdeniu vzduchu napomáhajú aktívne aerodynamické prvky. Pri rýchlosti 90 km/h sa napríklad vysunú predné svetelné lišty o 60 mm vpred, aby zvýšili prítlak, a podobne je to so zadným výsuvným spojlerom. Kamery sú integrované do LED svetiel, takže dizajn nerušia rôzne senzory rozmiestnené na ďalších častiach karosérie. Prekrásne kolesá sú vyrobené z karbónu a hliníka. Futuristický interiér má štyri samostatné sedadlá a úžasnú palubnú dosku. Tá už počíta s autonómnym riadením, takže volant a pedále sa dokážu zasunúť.

Responzívny i-Cockpit je vybavený nielen... Foto: Peugeot
Peugeot Instinct Concept - 2017 Responzívny i-Cockpit je vybavený nielen obrovskými displejmi, ale aj zasúvateľným volantom a pedálmi v režime autonómnej jazdy.

Instinct používa dva klasické režimy jazdy Drive Boost a Drive Relax, ale tiež dva autonómne módy Autonomous Sharp a Autonomous Soft. To znamená, že aj v autonómnom režime môže ponúknuť dynamickú jazdu. A to buď podľa vašej nálady, zvyklostí, alebo momentálneho priania. Prepnúť režim môžete kedykoľvek a tiež vstupovať do riadenia autopilotu. Napríklad povelmi na predbiehanie. Tie však nezadávate manuálne, ale cez takzvaný i-Device, čo je 9,5-palcový dotykový displej na stredovom tuneli. V autonómnom režime zastáva funkciu riadenia.

Instinct si zakladá na aerodynamike. Má predné... Foto: Peugeot
Peugeot Instinct Concept - 2017 Instinct si zakladá na aerodynamike. Má predné aj zadné aktívne prvky a hladký povrch bez spätných zrkadiel či rôznych senzorov.

Podstatné je, že vďaka spojeniu vozidla s vaším smartfónom, so smart hodinkami, ale aj s vašimi účtami na sociálnych sieťach a cloudom Samsungu, Instinct neustále spoznáva vaše zvyklosti, potreby a program. Len čo identifikuje užívateľa, nastaví systémy od režimu jazdy cez klimatizáciu, náladové osvetlenie či audio až po konfiguráciu rozhraní responzívneho i-Cockpitu okamžitým potrebám. Tieto nastavenia sa menia pred, počas aj po jazde tak, aby presne vyhovovali vášmu programu. Peugeot to demonštruje napríklad na schôdzke, ktorú máte o 8.30 ráno.

Štúdiu poháňa bližšie nešpecifikovaná plug-in... Foto: Peugeot
Peugeot Instinct Concept - 2017 Štúdiu poháňa bližšie nešpecifikovaná plug-in hybridná sústava s výkonom 220 kW.

Navigácia vozidla a váš kalendár sa spoja a berú do úvahy dopravnú situáciu a počasie. Odporučia vám odísť z domu o pätnásť minút skôr, aby ste nemeškali. Po nastúpení do vozidla hi-fi systém Focal začne prehrávať hudbu, ktorú ste počúvali doma, a po naštartovaní motora vozidlo vydá signál na zamknutie domu či garáže. Po hodine tréningu zistí systém zo smarthodiniek, že ste unavený a prepne riadenie do módu Autonomous Soft. Takže si môžete oddýchnuť už cestou domov. Keď sa priblížite k domu, aktivuje sa vonkajšie osvetlenie parkovacieho miesta.

Peugeot Instinct je poháňaný bližšie nešpecifikovanou plug-in hybridnou sústavou. To znamená spojenie spaľovacieho motora s elektromotorom a dostatočnou zásobou akumulátorov, ktoré umožnia využiť čisto elektrický dojazd na niekoľko desiatok kilometrov. Peugeot prezradil len celkový výkon 300 koní, teda 220 kW. Automobilka tvrdí, že autonómne riadenie sa dostane do série približne v roku 2025. Samsung dodáva, že prepojenie vozidla cez Internet of Things sa môže použiť prakticky okamžite.
Peugeot Instinct Concept - 2017
Peugeot Instinct Concept - 2017
+27Peugeot Instinct Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Peugeot #autosalón Ženeva 2017 #Peugeot Instinct
Články podľa značiek