Hyundai FE Fuel Cell Concept: Nové vodíkové SUV príde už o rok

Na ženevskom autosalóne sa automobilka Hyundai pochválila konceptom vodíkového SUV. Ide o ďalší krok k splneniu sna o cestnej doprave bez emisií. V prospech nového modelu hovorí výborná aerodynamika a dojazd až 800 kilometrov.

21.03.2017 13:00
Hyundai-FE Fuel Cell Concept-2017-1024-02 Foto:
Nový koncept predznamenáva pokračovateľa v tradícii vodíkových SUV.
debata

Kórejský výrobca automobilov sa venuje vývoju vodíkového pohonu už dve dekády. Jeho posledným výtvorom bol Tucson Fuell Cell, na niektorých trhoch predávaný pod názvom ix35 Fuel Cell. V roku 2013 sa stal prvým masovo vyrábaným autom na vodík a dnes sa predáva v sedemnástich štátoch sveta.

Nový koncept predznamenáva pokračovateľa v tradícii vodíkových SUV. Ide o jeden zo štrnástich ekologicky zameraných modelov, ktoré majú vzniknúť do roku 2020 pod hlavičkou Hyundaia. Prvým modelom zo spomínanej edície je Hyundai Ioniq, ktorý existuje v troch ekologických prevedeniach, a to ako hybrid, plug-in hybrid alebo elektromobil.

Pre vonkajší vzhľad konceptu FE Fuel Cell je typický minimalizmus. Predná maska aj svetlá pôsobia oproti robustnosti vozidla zanedbateľne. Zadnej časti dominuje spojler a prieduchy, ktoré zlepšujú aerodynamické vlastnosti. Keďže pri spaľovaní vodíka sa do ovzdušia uvoľňuje iba vodná para, symbol vody sa odráža aj v interiéri vozidla. Ten je zahalený do modrého osvetlenia vyvolávajúceho pokojnú atmosféru.

Okrem toho koncept využíva aj recykláciu vodnej pary, ktorou zvlhčuje vzduch v kabíne. V porovnaní s technikou použitou vo vodíkovom Tucsone Fuell Cell je tá nová o 20% ľahšia a o 10% úspornejšia. Navyše kapacita zásobníka na vodík sa zväčšila o 30%, vďaka čomu sa zvýšil dojazd vozidla na 800 kilometrov.

Zadnej časti dominuje spojler a prieduchy,... Foto: Hyundai
Hyundai-FE Fuel Cell Concept-2017-1024-07 Zadnej časti dominuje spojler a prieduchy, ktoré zlepšujú aerodynamické vlastnosti.

Ďalšou ekologickou vlastnosťou konceptu je prítomnosť batérií, ktoré sa dobíjajú počas jazdy. Vďaka nim môžu pasažieri používať v kabíne rôzne prístroje. Okrem toho je v kufri vytvorený priestor pre elektrickú kolobežku, ktorá podčiarkuje myšlienku ekologickej mobility typickú pre životný štýl budúcnosti. Nové vodíkové SUV sa na trhu objaví v roku 2018 a okrem zvýšeného dojazdu v ňom nebude chýbať ani súbor pokročilých bezpečnostných systémov Hyundai Smart Sense.

Hyundai FE Fuel Cell Concept
Hyundai FE Fuel Cell Concept
+11Hyundai FE Fuel Cell Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #koncept #SUV #vodíkový pohon #autosalón Ženeva 2017 #Hyundai FE Fuel Cell
Články podľa značiek