Bentley EXP 12 6e: Elektrická budúcnosť môže byť plná emócií

Aj Bentley sa pohráva s myšlienkou elektromobilu. V Ženeve testoval reakcie potenciálnych zákazníkov konceptom krásneho roadsteru, ktorému nechýba nič z noblesného sveta tejto britskej značky. Na jedno nabitie má prejsť z Londýna do Paríža.

24.03.2017 12:00
debata
Prekrásny roadster tak trochu tají svoju... Foto: Bentley
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017 Prekrásny roadster tak trochu tají svoju elektrickú povahu. Veľkosť masky by totiž naznačovala výkonný spaľovací motor pod kapotou. Nič také sa však nekoná.

Elektrifikácia neobíde ani luxusné značky, ktoré sa doteraz spoliehali na výkonné spaľovacie motory. S touto myšlienkou sa pohráva aj britský Bentley. V Ženeve predstavil vlastnú víziu elektromobilu. A zabalil ho do pôsobivej štúdie roadsteru, ktorý má kombinovať výkon a luxus, na ktorý sú zákazníci tejto značky zvyknutí. Jednoducho, myslí si, že ekologické auto nemusí byť bez emócií. Tie štúdii Bentely EXP 12 Speed 6e naozaj nechýbajú. Veď tvarovo vychádza z konceptu kupé EXP 10 Speed 6, predstaveného v roku 2015, tiež v halách Palexpa. Tentoraz však prišiel o strechu a 12-valec nahradili bližšie nešpecifikované elektromotory.

Zadnú časť okorenil Bentely zvlneným krytom... Foto: Bentley
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017 Zadnú časť okorenil Bentely zvlneným krytom strechy potiahnutým kožou.

Podľa Bentleya má použitá technológia zabezpečiť potrebnú dynamiku, ale aj dostatočný dojazd. Na jedno nabitie by tak mohol elektrický roadster absolvovať cestu z Londýna do Paríža alebo z Milána do Monaka. To je približne 300 km. Počíta pritom s výkonným indukčným nabíjaním, ktoré odbremení zákazníkov od nutnosti pripájať batérie pomocou kábla. Nič bližšie však Bentley neprezradil. Nepoznáme teda kapacitu akumulátorov ani parametre elektromotorov. Vystačiť si musíme s nádherným dizajnom, ktorý tak trochu tají elektrickú povahu EXP 12.

Interiér nešetrí na ručnej práci. V kontraste s... Foto: Bentley
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017 Interiér nešetrí na ručnej práci. V kontraste s tradíciou sú však OLED displeje v prístrojovom paneli a na stredovej konzole.

Tak ako ostatné Bentleye má totiž veľkú masku, hoci vzduchu nebude jeho elektrická sústava potrebovať toľko, ako modely s klasickými agregátmi. Dokonca Bentley pridal ďalšie otvory v prednej kapote. Svalnaté boky umocňujú bohato modelované prahy a veľké disky kolies s rozmerom minimálne 20 palcov. Kryt zloženej strechy má efektné "bubliny“ pokryté pravou kožou. Tú nájdeme aj v interiéri, spolu s ďalšími ušľachtilými materiálmi, jednoducho na ručnej práci nešetril Bentley ani v tomto prípade.

Zrezaný volant má na svojich vrcholoch dve... Foto: Bentley
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017 Zrezaný volant má na svojich vrcholoch dve tlačidlá. Jedno vo funkcii okamžitého zvýšenia výkonu a druhé vo funkcii obmedzovača rýchlosti.

Kontrast ku klasickému kokpitu vytvára digitálny prístrojový panel a obrovský OLED displej v stredovej konzole, ktorý je ovládacím centrom pre množstvo funkcií od nastavenia vozidla cez komunikáciu a zábavu až po navigáciu. Rovnako futuristicky pôsobí volant s „odrezanou“ vrchnou časťou. Na jeho vrcholoch sa nachádzajú dve nezvyčajné tlačidlá – jedno na okamžité zvýšenie výkonu a druhé vo funkcii obmedzovača rýchlosti. Bentley pripomína, že s výrobou malého roadstera neráta a že je len testom reakcií zákazníkov na elektrický pohon, ale aj na dizajn, ktorého prvky by sa mali objaviť na sériových modeloch.

V každom prípade plánuje automobilka už v budúcom roku prísť s plug-in hybridnou verziou SUV Bentayga a neskôr rozšíriť túto technológiu do všetkých modelových radov, teda aj do kupé a kabrioletu Continental GT a vlajkovej lode Mulsanne. Takže na čistý elektromobil z Crewe si ešte niekoľko rokov počkáme. Pravdepodobne dovtedy, kým bude mať koncern Volkswagen dostatočne dobrú technológiu na to, aby dokázala uspokojiť vysoké nároky klientov značky Bentley.
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017
Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017
+8Bentley EXP 12 Speed 6e Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #Concept #koncept #autosalón Ženeva 2017 #Bentley EXP 12 Speed 6e
Články podľa značiek