Fiat 500L: Viac DNA z päťstovky a nová verzia Cross do terénu

Po piatich rokoch inovuje Fiat svoje malé MPV 500L. Zmeny zasiahli dizajn a bezpečnostnú výbavu. Týka sa to verzie Urban aj kombi Living. No najväčšou bombou je nové outdoorové vyhotovenie Cross s podvozkom zvýšeným o 25 mm.

25.05.2017 06:00
debata (2)
Nový Fiat 500L sa snaží vyťažiť ešte viac z... Foto: Fiat
Fiat 500L - 2017 Nový Fiat 500L sa snaží vyťažiť ešte viac z imidžu kultovej päťstovky. Aj preto dostal výraznejšie chrómové „fúziky“. Všetko to dopĺňajú nové nárazníky a inovovaný dizajn diskov kolies.

Fiat 500L je na trhu už od roku 2012. Prežil ich prakticky bez zmien, ako to napokon pri Fiatoch v posledných rokoch býva. Od začiatku ťažil z imidžu kultovej päťstovky. A teraz sa snaží „vyžmýkať“ z jej DNA ešte viac. Facelift sa totiž zameral práve na posilnenie spojitosti s týmto nestarnúcim bestsellerom. Fiat pritom tvrdí, že nejde len o retuše. Nových je vraj až 40 % komponentov. Zmeny zasiahli nárazníky aj svetlá. Predná maska má robustnejšie chrómové „fúzy“. A okrem toho tu nájdeme dve nové chrómové lišty v sacom otvore a nárazníku.

Na chróm stavil Fiat aj v zadnej časti, kde ho nájdeme po stranách nárazníka a na lemoch svetiel. Hmlové a cúvacie svetlá sa presťahovali do nižšej úrovne. Povinnú jazdu uzatvára inovovaný dizajn diskov kolies. Päťstovka ostáva stále verná bohatej individualizácii. K dispozícii je desať pastelových a metalických lakov karosérie, ktoré možno párovať s troma farbami strechy. Celkovo je na výber 37 kombinácií. Novinkou sú laky Bellagio Blue, Sicilian Orange, Donatello Bronze, Ice-Cream White, Sorrento Yellow, Cinema Black, Fashion Grey, Maestro Grey a Tuscan.

Vzadu nájdeme opäť nový nárazník s nižšie... Foto: Fiat
Fiat 500L - 2017 Vzadu nájdeme opäť nový nárazník s nižšie umiestnenými hmlovým a cúvacím svetlom. Nechýbajú ani nové chrómové dekorácie.

To všetko sa týka verzie Urban a 7-miestneho kombi Wagon s troma radmi sedadiel. Najväčšou novinkou je ale outdoorová verzia Cross. Identifikovať ju nie je problém. Má výraznú ochranu spodných partií karosérie vrátane nábehových panelov nárazníkov a bočných líšt, no najmä podvozok zvýšený až o 25 mm. Štandardne používa Cross 17-palcové disky kolies. S pohonom 4×4 síce Cross neráta, no na prašných či klzkých cestách mu pomôže trakčný systém Mode Selector pracujúci v režimoch Normal, Traction+ a Gravity Control.

Všetky inovácie sa týkajú aj predĺženej Verzie... Foto: Fiat
Fiat 500L Living - 2017 Všetky inovácie sa týkajú aj predĺženej Verzie Living (Wagon), ktorá môže za príplatok ponúknuť tretí rad sedadiel.

Jednotlivé módy vyberá vodič otočným ovládačom na stredovej konzole. Kým mód Normal je určený do bežných podmienok, Traction+, aktívny do rýchlosti 30 km/h, upravuje činnosť ABS či protipreklzového systému v záujme čo najlepšieho záberu kolies pri zlej adhézii. Napríklad pri jazde na snehu, na blate alebo ľade. Mód Gravity Control je kontrolou prudkého zjazdu, ktorá udržuje konštantnú rýchlosť pri prudkom klesaní. Elektronika pomáha aj vyššej bezpečnosti. Celý modelový rad totiž môže odteraz počítať s autonómnymi brzdami City Break s laserovým senzorom, pracujúcimi do rýchlosti 30 km/h.

Interiér má prepracovanú palubnú dosku s novým... Foto: Fiat
Fiat 500L - 2017 Interiér má prepracovanú palubnú dosku s novým multimediálnym rozhraním Uconnect so 7-palcovým dotykovým displejom.

Pomerne výrazne upravil Fiat palubnú dosku. Tá má teraz úplne oddelený prístrojový panel a stredovú konzolu. Na nej nájdeme nový 7-palcový displej rozhrania UconnectTM, ktoré spolupracuje so smartfónmi cez platformy Apple CarPlay a Android Auto. Aplikácia Uconnect Live ponúka streamovanie hudby prostredníctvom služieb Deezer a Tuneln, spravodajstvo agentúry Reuters, navigáciu TomTom a prístup na sociálne siete. Priplatiť si môžete za prémiovú aparatúru BeatsAudio s výkonom 520 W a siedmimi reproduktormi.

Úplnou novinkou je outdoorová verzia Cross s... Foto: Fiat
Fiat 500L Cross - 2017 Úplnou novinkou je outdoorová verzia Cross s ochranou spodných partií karosérie a podvozkom zvýšeným o 25 mm.

A potom je tu bohaté príslušenstvo Mopar s 92 doplnkami, ktoré obsahujú napríklad organizér v batožinovom priestore, siete, nosiče lyží a držiaky na multimédiá. Pod prednou kapotou ostáva všetko po starom. Benzínové motory reprezentuje kontroverzný 2-valec 0,9 TwinAir (77 kW) a 4-valec 1,4 T-Jet (88 kW). Naftu konzumujú známe 4-valce 1,3 MultiJet (70 kW) a 1,6 MultiJet (88 kW). Motor 1,4 T-Jet je schopný spaľovať LPG a dvojvalec TwinAir za zemný plyn CNG. Motory sú kombinované. Okrem manuálnych prevodoviek možno voliť robotizovanú prevodovku Dualogic.

Fiat 500L - 2017
Fiat 500L - 2017
+25Fiat 500L - 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat 500L #Fiat 500L Living #Fiat 500L Cross
Články podľa značiek