Dacia Duster 2018: Druhá generácia je tu! Vyzerá skvelo a bude lacná

Lacné rumunské SUV za sedem rokov doslova ovládlo svet. A teraz prišiel čas na novú generáciu. Predstaví sa vo Frankfurte. Toto sú prvé oficiálne fotografie. Zákald nemá stáť viac ako 10 000 eur.

30.08.2017 15:00
debata (22)
Nový Duster má opäť robustné línie vrátane... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2017 Nový Duster má opäť robustné línie vrátane bohato modelovaných blatníkov, ktoré sa dnes len tak ľahko nevidia. Nešetrilo sa ani na ochrane podvozka so 17-palcovými diskami kolies.

Čím je to staršie, tým lepšie sa to predáva. Čo to je? No predsa Dacia Duster. Od svojho príchodu na trh v roku 2009 prekonalo toto lacné rumunské SUV aj tie najoptimistickejšie scenáre. Každým rokom láme odbytové rekordy. Vlani sa preň rozhodlo v Európe 139 826 zákazníkov a tento rok to nie je inak. Za prvých päť mesiacov putovalo k novým majiteľom 60 658 exemplárov, čo je o 1 014 viac v medziročnom porovnaní. Celkovo má však Duster na konte viac ako milión vyrobených exemplárov. Ak k nemu pripočítame Dustery nesúce logo Renaultu alebo dokonca Nissanu, ide o vôbec najúspešnejší model koncernu Renault-Nissan.

Jednoducho, Dacia urobila s Dusterom doslova dieru do sveta. Ostať to tak má aj v budúcnosti. Postará sa o to dlho očakávaná druhá generácia, ktorá absolvuje svetový debut budúci týždeň vo Frankfurte nad Mohanom. Pri tejto príležitosti zverejnil francúzsko-japonský konglomerát prvé oficiálne snímky. Informácií je však pramálo. Skromná tlačová správa komentuje výlučne dizajn. Nevadí. Isté je, že Duster si zachová svoju DNA i keď v podstatne modernizovanom šate, ktorý ešte lepšie zakryje lowcostovú povahu tohto auta. Nízka cena má byť totiž stále jeho najväčším tromfom.

Zadné jednodielne svetlá upútajú originálnou... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2017 Zadné jednodielne svetlá upútajú originálnou grafikou evokujúcou Jeep Renegade.

Navonok sa tak ale rozhodne netvári. Vidíme novú prednú masku s chrómovými obdĺžnikmi, svetlá s dennými diódami, aj saténové nábehové chrániče nárazníkov. Robustné lemy blatníkov, ešte výraznejšie ako v minulosti, podporujú imidž SUV bez ohľadu na aerodynamiku. Z profilu zostalo Dusteru typické členenie troch okien. Stredný stĺpik je teraz čierny. Väčšie spätné zrkadlá na nožičkách pôsobia drahšie a farebne ladia so strešnými nosičmi. Zozadu upútajú nové svetlá s originálnou grafikou, tak trochu evokujúcou Jeep Renegade. Originálny je aj plastový prvok na prednom blatníku, ktorý integruje smerové svetlo. Kolesá môžu mať až 17 palcov. Paletu farieb rozšíri oranžový lak Atacama.

K zmene dizajnu pristúpila Dacia naozaj... Foto: Dacia
Dacia Duster - 2017 K zmene dizajnu pristúpila Dacia naozaj citlivo. Duster si zachoval svoje pôvodné DNA.
Rozmery nepoznáme. S najväčšou pravdepodobnosťou nebudú zmeny dramatické. Duster by mal totiž stáť na pôvodnej, len mierne upravenej platforme prvej generácie. Dacia nás nepustila ani do interiéru. Konštatuje však, že bude vybavený celkom novými prvkami. Očakávať môžeme napríklad automatickú klimatizáciu či volant s hĺbkovou reguláciou, teda to, čo doteraz Dusteru chýbalo. Čelné sklo je posunuté o 100 mm vpredu a má väčší sklon. Iste sa chystajú aj novinky na poli bezpečnosti. Ale všetko s mierou, aby cenovka Dusteru nevyletela príliš vysoko. A čo sa udeje pod kapotou? Tak o tom Dacia tiež mlčí.Zázraky však nečakajte. S úplnou istotou prevezme nový Duster techniku svojho predchodcu, teda minimálne preplňovaný 4-valec 1,2 TCe a diesel 1,5 DCi. Novinkou by sa mohol stať výkonnejší diesel 1,6 dCi. Isté sú verzie s pohonom 4×2 aj 4×4. Chýbať nebude ani dvojspojková prevodovka DCT, napokon od tohto roka ju má aj súčasný Duster. Predaj je naplánovaný na rok 2018. To napokon potvrdil sám šéf rumunskej divízie úžitkových vozidiel Hakim Boutehr. Zlou správou je, že Dacia zrušila plány na predĺženú verziu Grand Duster s troma radmi sedadiel pre siedmich cestujúcich. Dobrou zas tá, že základná verzia by si napriek všetkým generačným zlepšeniam mala udržať cenu pod 10 000 eur.
Dacia Duster - 2017
Dacia Duster - 2017
+10Dacia Duster - 2017

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #autosalón Frankfurt 2017
Články podľa značiek