Mercedes-AMG 53: Ostré verzie presedlali na radový 6-valec a elektromotor!

V Detroite predstavila divízia Mercedesu-Benz z Affalterbachu hneď trojicu noviniek s označením 53. Všetky spája dvakrát preplňovaný radový šesťvalec podporený 48-voltovým elektrickým okruhom. To sme tu ešte nemali.

23.01.2018 06:00
Mercedes-Benz-CLS53 AMG-2019-1024-05 Foto:
Pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC+ je v prípade všetkých troch modelov súčasťou štandardnej výbavy.
debata (1)

Automobilový trh v Spojených štátoch amerických je pre automobilku Mercedes-Benz veľmi dôležitý. Na najväčší zámorský autosalón preto priniesla hneď tri modely AMG, a to kupé triedy E, kabriolet triedy E a triedu CLS. Okrem nového označenia 53 ich spája aj ďalšia novinka. Reč je o novom radovom trojlitrovom šesťvalci s výkonom 320 kW (435 k) a maximálnym krútiacim momentom 520 Nm.

Mercedes-AMG CLS 53
Mercedes-AMG CLS 53
+15Mercedes-AMG CLS 53

Dvakrát preplňovaný agregát je navyše spojený so štartér-generátorom EQ Boost pracujúcom v 48-voltovom elektrickom okruhu. Ten dokáže krátkodobo navýšiť výkon o ďalších 16 kW (21 k) a krútiaci moment až o 250 Nm. Prídavná elektrická sústava sa bude dobíjať prostredníctvom pomocného kompresora a turbodúchadla. Okrem dočasného zvýšenia výkonu umocňujúceho zážitok zo športovej jazdy je úlohou štartér-generátora znižovať spotrebu paliva a tým aj škodlivé emisie. Svojou činnosťou dokáže udržovať konštantnú rýchlosť a uľahčuje prácu systému štart/stop. Štandardný 12-voltový okruh v aute zostáva a bude zabezpečovať chod prístrojov v interiéri.

Mercedes-AMG E 53 Coupe
Mercedes-AMG E 53 Coupe
+7Mercedes-AMG E 53 Coupe

Nová pohonná jednotka bude prenášať silu na obe nápravy cez deväťstupňovú automatickú prevodovku AMG Speedshift TCT 9G. Pohon všetkých kolies AMG Performance 4MATIC+ je v prípade všetkých troch modelov súčasťou štandardnej výbavy. Hoci trieda CLS si zachovala tradičné označenie z minulosti, z hľadiska koncepcie má veľmi blízko práve k triede E. Nový model CLS 53 dokáže z 0 na 100 km/h zrýchliť za 4,5 sekundy a maximálna rýchlosť je obmedzená na 270 km/h. Kombinovaná spotreba by sa mala pohybovať na úrovni 8,4 l/100 km.

Mercedes-AMG E 53 Cabriolet
Mercedes-AMG E 53 Cabriolet
+13Mercedes-AMG E 53 Cabriolet

Z hľadiska dizajnu prezrádza rukopis divízie AMG predná maska s dvojitou lištou po oboch stranách loga. Chróm zdobí predný splitter rovnako ako okrúhle koncovky výfukového potrubia. Zadný spojler vo farbe laku karosérie môže byť v prípade záujmu z uhlíkových vláken. Pri pohľade na nové CLS zboku zaujme dokonalá silueta, ktorá sa vyznačuje aj nízkym aerodynamickým odporom. Dynamický vzhľad dodávajú autu aj spätné zrkadlá pripevnené k dverám. Štandardom sú devätnásťpalcové disky kolies z ľahkej zliatiny, no v rámci príplatkovej výbavy sú na výber aj dvadsaťpalcové.

Interiér tradične charakterizuje kombinácia... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-E53 AMG Coupe-2019-1024-07 Interiér tradične charakterizuje kombinácia športovosti a luxusu.

V interiéri je takisto niekoľko noviniek. Na výber bude 12,3-palcový displej informačno-zábavného systému, ako aj združená dvojica displejov známa z triedy S a sedanu triedy E. Ovládanie palubného počítača uľahčia dotykové plochy na novom volante a ovládanie hlasom prostredníctvom systému Linguatronic. O pohodlie posádky sa postará kožené čalúnenie v niekoľkých vzoroch a farbách.

Okrem jednoznačne športového zamerania nových AMG modelov budú všetky tri autá poskytovať aj možnosť pohodlnej jazdy, a to vďaka komfortnému nastaveniu vzduchového pruženia. To ponúkne okrem režimu Comfort aj režimy Eco, Sport, Sport+ a individuálne nastavenia vodiča. Okrem podvozku a reakcií motora a prevodovky si bude môcť vodič vybrať aj komfortné alebo športové nastavenie volantu. Na začiatku predaja bude model CLS 53 v ponuke v limitovanej edícii Edition 1.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-AMG #Mercedes-AMG CLS 53 #Mercedes-AMG E 53 Coupe #Mercedes-AMG E 53 Cabriolet
Články podľa značiek