Aj Opel škrtá motory. Na nové si počkáme

Nové emisné normy a procedúra merania spotreby WLTP neobišla ani Opel. Z ponuky tak vypadávajú viaceré verzie vrátane najvýkonnejšej Insignie.

14.06.2018 16:00
debata
Benzínové motory 2,0 Turbo a 1,5 Turbo už v... Foto: Opel
Opel Insignia - motor 2,0 Turbo Benzínové motory 2,0 Turbo a 1,5 Turbo už v nových Insigniách nenájdete. Musia byť upravené pre nové emisné predpisy.

Je dnes pomaly štandardom, že automobilky redukujú v poslednom čase ponuku svojich motorov. Dôvodom je samozrejme nová emisná norma Euro 6d-TEMP a nová, prísnejšia procedúra merania spotreby WLTP, ktorá už nedovoľuje ohýbať realitu v tak bezprecedentne ako v minulosti. Dotklo sa to nielen automobiliek BMW, Mercedes-Benz, Audi, Porsche, Volkswagen či Peugeot, ale aj Opela. Ten to má ešte ťažšie, pretože vo viacerých modeloch disponuje technológiou vyvinutou ešte v časoch, keď patril pod americký koncern General Motors. Z tohto dôvodu musí aj on prikročiť k škrtom.

Týka sa to najmä vlajkovej lode Insignia. Z cenníka vypadáva najvýkonnejšia verzia 2,0 Turbo (191 kW), ale aj slabšia benzínová modifikácia s 1,5 Turbo (103 kW). Tie si budú musieť počkať na vynovené verzie s filtrom pevných častíc. Až potom sa vrátia do showroomov. Naopak, niektoré agregáty už normu plnia. Asi neprekvapí, že ide o SUV Crossland X a Grandland X, vyvinuté s koncernom PSA. Pre tie už majú totiž Francúzi pripravený nový diesel 1,5 Blue HDi (75, 96 kW) s oxidačným katalyzátorom a časticovým filtrom v spoločnom puzdre. Ten nahradí doteraz používaný motor 1,6 HDi.

Nový čistý francúzsky diesel však nemožno namontovať do Astry, Insignie ani Zafiry, teda pôvodných modelov GM. Preto musel Opel doplniť starý agregát 1,6 CDTI systémom selektívnej katalytickej redukcie SCR so vstrekovaním prísady EdBlue. Časticového filtra sa zas dočkajú staršie benzínové 4-valce v Astre a Zafire. Toto riešenie je však dočasné. Aj Opel totiž verí elektrifikácii. Do roku 2020 uvedie na trh štyri ekologické modely vrátane elektrickej Corsy, ktorá sa predstaví už na budúci rok a plug-in hybridného SUV Grandland X. O štyri roky neskôr má byť v každom modelovom rade elektrický alebo plug-in hybridný variant.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Opel #motory
Články podľa značiek