Kia ProCeed: Shooting brake zo Žiliny je tu! Ukázal sa v Barcelóne

Kia predstavuje tretieho člena rodiny novej generácie Ceedu. Ten zmenil nielen názov z pro_cee’d na ProCeed, ale aj svoju DNA. Pôvodne trojdverový hatchback vystrieda atraktívny shooting brake s nízkou siluetou kabíny. Produkcia v Žiline odštartuje koncom roka a na trh sa dostane začiatkom toho budúceho.

14.09.2018 00:00
debata (5)
Nový ProCeed má s kombi SW spoločnú len prednú... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 Nový ProCeed má s kombi SW spoločnú len prednú kapotu a blatníky. Všetky ostatné diely sú nové alebo prepracované. Športový akcent podporujú denné diód Ice Cube, vynovená tigria maska či nárazníky so zväčšenými sacími otvormi.

Ceed patrí k hlavným pilierom úspechu Kie v Európe. Od roku 2006 predala z tohto hatchbacku a kombi nižšej strednej triedy viac ako 1,3 milióna kusov, čo robí zo Ceedu najpredávanejší model značky, popri SUV Sportage. Nová generácia má ešte väčšie ambície. Aj preto padlo rozhodnutie nahradiť trojdverovú verziu pro_cee’d, ktorej odbyt neustále klesal, omnoho perspektívnejšou verziou shooting brake, teda zníženého kombi. Nový ProCeed si tak zachová imidž najšportovejšieho člena rodiny Ceed, no zároveň ponúkne praktický interiér a veľký batožinový priestor. Zákazníci nebudú musieť robiť kompromis.

Len GT a GT Line

To, že ProCeed nie je Ceed, naznačuje skutočnosť, že v ponuke sa objaví výlučne vo verziách GT Line a GT, orientovaných na temperamentnejšiu časť klientely. Tej má imponovať aj výrazne odlišný dizajn. S klasickým Ceedom má ProCeed spoločné len predné blatníky a kapotu. Všetky ostatné diely karosérie sú nové alebo upravené. V mnohom pritom čerpá z dva roky starého rovnomenného konceptu. Vidieť to najmä na riešení C-stĺpikov s motívom plutvy, ale aj na zníženej siluete kabíny. Rázvor náprav 2 650 mm je identický so Ceedom SW, podobne ako šírka 1 800 mm, no na celkovej dĺžke (4 605 mm) ich pribudlo päť, všetky v prospech zadného previsu.

Charakteristickým prvkom tohto shooting breaku... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 Charakteristickým prvkom tohto shooting breaku je znížená silueta strechy. V porovnaní s kombi klesla k asfaltu až o 43 mm. Na dĺžke ich zas pribudlo päť.

Naopak, strecha klesla k asfaltu o 43 mm, čo znamená, že ProCeed je vysoký len 1 422 mm. Podiel na tom má aj o päť milimetrov menšia svetlá výška podvozku. Nové proporcie umožnili vytvoriť veľmi dynamický profil podporený väčším sklonom čelného aj zadného skla (50,9°/64,2°) v porovnaní s kombi SW. Nový je tiež predný nárazník so širším otvorom pre prívod vzduchu, revidovaná maska a denné svetlá Ice Cube, také typické pre športové deriváty Kie. Zadný nárazník umocňuje dojem šírky a obsahuje už v sérii dve koncovky výfukov. Na úplne novom výklopnom veku sa vyníma nápis ProCeed a tiež diódové svetlá, ktoré sa tiahnu po celej šírke vozidla.

Novinkou zadnej časti je zdvojený výfuk,... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 Novinkou zadnej časti je zdvojený výfuk, svetelný LED pás aj nápis ProCeed. Zadné veko je sklonené prudšie ako pri kombi.

Na trh sa dostane ProCeed s paletou desiatich odtieňov laku. Verzia GT Line použije v základe 17-palcové a ProCeed GT 18-palcové disky kolies. Športový duch sa dostal aj do interiéru. Palubnú dosku síce shooting brake preberá z kombi a hatchbacku, ale viac emócií prináša nový sploštený volant, čierne obloženie strechy, kovové lišty na prahoch či sedadlá s logami GT a lepšou bočnou oporou. ProCeed GT pridáva kožené čalúnenie s červeným prešívaním. Za príplatok ho dostanete aj v GT Line. V centre palubnej dosky sa nachádza 7-, alebo 8-palcová dotyková obrazovka infotainmentu. Samozrejmosťou je kompatibilita smartfónov cez platformy Apple CarPlay a Android Auto či služby Kia Connected Services.

Kufor bez kompromisov

V sérii ProCeedu nájdete bezkľúčové odomykanie aj automatické prepínanie diaľkových svetiel. Verzie s dvojspojkovou prevodovkou pridávajú systém nastavenia jazdných režimov Drive Mode Select (Normal, Sport) a hliníkové „krídelká“ na volante. Za príplatok si môžte dopriať navigáciu TomTom, výkonné audio JBL, vyhrievané čelné okno, indukčnú nabíjačku, ventilované predné či vyhrievané zadné sedadlá. V portfóliu asistenčných systémov nájdeme monitoring jazdných prúdov, autonómne brzdy s detekciou chodcov, adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go, udržiavanie v jazdnom prúde alebo parkovací asistent.

Interiér vychádza zo Ceedu, no má čierny obklad... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 Interiér vychádza zo Ceedu, no má čierny obklad strechy, sploštený volant a výrazne anatomicky tvarované sedadlá.

Najväčším bonusom ProCeedu sú ale jeho úžitkové vlastnosti. Napriek dynamickej vizáži doň nabalíte až 594 litrov batožín, čo je viac ako pri mnohých klasických kombi a len o 31 litrov menej v porovnaní so Ceedom SW. Nakladacia hrana je pritom umiestnená nižšie. Variabilitu zvyšujú sklopné zadné sedadlá delené v pomere 40 : 20 : 40. Sklopiť sa dajú jediným stlačením páky. Dvojitá podlaha navyše vytvorí rovnú ložnú plochu. Pod ňou je ešte ďalšia schránka na drobné predmety. Nechýba ani systém koľajničiek, sieťový program a príplatkové elektrické otváranie veka so senzorom priblíženia. Ukrátení nebudú ani cestujúci na zadných sedadlách. Napriek nižšej streche budú mať nad hlavou dostatok miesta. To vďaka zníženiu polohy sedadiel.

Jednašestka aj 7-stupňová „skriňa“

Škálu motorov preberá ProCeed z nového Ceedu s výnimkou najslabších agregátov, čo ladí s jeho športovou DNA. Benzínová ponuka preto začína preplňovaným 3-valcom 1,0 T-GDi (88 kW). Nad ním stojí 4-valec 1,4 T-GDi Kappa (103 kW). Oba motory sú vybavené filtrom pevných častíc a v základe spárované so 6-stupňovými manuálnymi prevodovkami. Pre silnejší je pripravená premiérová 7-stupňová dvojspojka DCT. Emisnú normu Euro 6d spĺňa aj naftový 4-valec 1,6 CRDi Smartstream (100 kW) so vstrekovaním prísady AdBlue (SCR). Aj on môže byť vybavený 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DCT.

Spolu s ProCeedom prichádza nová 7-stupňová... Foto: Kia
Kia ProCeed - 2018 Spolu s ProCeedom prichádza nová 7-stupňová dvojspojková prevodovka a vo verzii GT aj nový 4-valec 1,6 T-GDI, vyladený až na 150 kW.

V tomto prípade má vyšší krútiaci moment (320 Nm) ako v kombinácii s manuálom (280 Nm). Samostatnou kapitolou je ProCeed GT, ktorý sa vracia k výkonnému 4-valcu 1,6 T-GDi naladenému až na 150 kW a 265 Nm krútiaceho momentu. Na výber sú preň opäť oba druhy prevodoviek. Bohužiaľ dynamické vlastnosti GT zatiaľ nepoznáme. Zato vieme, že podstúpil rad vylepšení podvozka. Už ProCeed GT Line má novo naladené tlmiče aj pružiny, o 5 mm nižšie ťažisko a novú geometriu, čo spolu s plne nezávislým zavesením kolies ponúka viac sebavedomia v zákrutách. Lenže GT absolovovalo ďalších šesť mesiacov testovania. Výsledkom je ešte tuhšie pruženie a naopak, mäkšie stabilizátory, zlepšujúce kontakt kolies s vozovkou.

Pre všetky verzie ProCeedu sú k dispozícii príplatkové 18-palcové kolesá obuté pneumatikami Michelin Pilot Sport 4. Riadene s elektrickým posilňovačom má len 2,44 otáčky, čo zlepšuje jeho reakcie. Stabilite pomôže aj vektorovanie krútiaceho momentu pomocou zásahov ESP. Novinka Kie bude od konca roka schádzať z montážnych liniek závodu v Žiline. Svetovú premiéru absolvuje na nadchádzajúcom autosalóne v Paríži a do predaja sa dostane v prvom štvrťroku roka 2019. Automobilka na ňu ponúkne 7-ročnú záruku do 150 000 kilometrov.

Porovnanie rozmerov

Model ProCeed Ceed SW
Dĺžka (mm) 4 605 4 600
Šírka (mm) 1 800 1 800
Výška (mm) 1 422 1 463
Rázvor náprav (mm) 2 650 2 650
Veľkosť kufra (l) 594 625

Technické údaje

Motor 1,0 T-GDi 1,4 T-GDI 1,6 T-GDI (GT) 1,6 CRDi
Počet valcov/ventilov 3/12 4/16 4/16 4/16
Zdvihový objem (ccm) 998 1 353 1 591 1 598
Max. výkon (kw/ot.) 88/6 000 103/6 000 150/6 000 100/4 000
Max. krút. moment (Nm/ot.) 172/1 500 242/1 500 265/1 500 280/3 000 (320/2 250)
Prevodovka 6M 6M/7DCT 6M/7DCT 6M/7DCT
Kia ProCeed - 2018
Kia ProCeed - 2018
+12Kia ProCeed - 2018

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Ceed #autosalón Paríž 2018 #Kia Proceed
Články podľa značiek