Citroën C5 Aircross: Prvý plug-in hybrid sa ukáže ako koncept. 4x4 nedostane

Koncern PSA musí doháňať náskok konkurencie v elektromobilite. Ako prvá sa touto cestou vydá vlajková loď Citroënu. Nové plug-in hybridné SUV C5 Aircros použije technológiu čínskeho DS7 Crosback. Aj keď bez elektrickej štvorkolky.

18.09.2018 16:00
debata
Luxusné SUV s dĺžkou 4,5 metra sa v Paríži... Foto: Citroën
Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018 Luxusné SUV s dĺžkou 4,5 metra sa v Paríži predstaví v ekologickom háve a plug-in hybridnou sústavou.

Na autosalóne v Paríži Citroën chýbať nebude. Jeho hlavnou hviezdou sa pritom stane luxusné SUV C5 Aircross. A predstaví sa tu rovno aj v ekologickej plug-in hybridnej podobe. Síce zatiaľ s prívlastkom konceptu, ale do série mať už ďaleko nebude. Ekologickú technológiu si čiastočne požičia z už známeho čínskeho DS 7 Crossback. To znamená, že pod prednou kapotou bude pracovať preplňovaný 4-valec 1,6 PureTech s výkonom 135 kW a elektromotor s výkonom 80 kW integrovaný v 8-stupňovej automatickej prevodovke e-EAT8.

Infotainment na palube, vrátane virtuálneho... Foto: Citroën
Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018 Infotainment na palube, vrátane virtuálneho kokpitu, je prispôsobený funkciám alternatívneho pohonu.

V porovnaní s DS 7 Crossback PHEV bude chýbať len zadný elektromotor. Výsledných 165 kW tak poputuje výhradne ku kolesám prednej nápravy. Zdrojom energie budú li-ion akumulátory s kapacitou 13,2 kWh, ktoré majú zabezpečiť čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 50 km, a to maximálnou rýchlosťou 135 km/h. Plug-in hybridný C5 Aircross by tak mohol byť v meste plnohodnotným elektromobilom a na dlhých cestách využiť výhody spaľovacieho motora. Nabíjanie batérií má trvať štyri až osem hodín, to podľa výkonu nabíjačky.

Pod prednou kapotou ukrýva preplňovaný 4-valec... Foto: Citroën
Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018 Pod prednou kapotou ukrýva preplňovaný 4-valec 1,6 PureTech s výkonom 135 kW a elektromotor s výkonom 80 kW integrovaný v 8-stupňovej automatickej prevodovke. Zdrojom energie sú akumulátory s kapacitou 13,2 kWh.
Tieto parametre zostanú sériovej verzii. Koncept však bude lákať pozornosť špecifickým modro-bielym sfarbením alebo nezvyklými sivými diskami kolies. Na trh zamieri ekologická novinka Citroënu budúci rok. A nasledovať budú ďalšie. Do roku 2025 chce mať Citroën elektrifikovaný každý modelový rad. Osemdesiat percent ponuky má byť k dispozícii ešte o dva roky skôr. Spomeňme, že v súčasnosti ponúka Citroën iba starý elektromobil C-Zero odvodený z Mitsubishi iMIEV, plážovú elektrickú buginu E-Méhari a na vybraných trhoch elektrifikované E-Berlingo.
Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018
Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018
+3Citroën C5 Aircross PHEV Concept - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Citroen #plug-in hybrid #PHEV #autosalón Paríž 2018 #Citroën C5 Aircross
Články podľa značiek