BMW M340i xDrive: Mníchov ukázal najvýkonnejšiu trojku. Má 4x4 a 300 k

Siedma generácia BMW radu 3, predstavená v Paríži, je stále horúcou novinkou. Napokon, na trh sa chystá až na jar 2019. V Los Angeles sa však mníchovská automobilka pochváli jej najvýkonnejšou verziou. Aspoň do príchodu ostrého BMW M3.

16.11.2018 06:00
debata
Najvýkonnejšie BMW radu 3 dáva svoju... Foto: BMW
BMW M340i xDrive - 2019 Najvýkonnejšie BMW radu 3 dáva svoju adrenalínovú povahu jasne najavo. Spoznáte ho vďaka ľadvinkám vo farbe Cerium Grey, a agresívnemu nárazníku so zväčšenými sacími otvormi. Celé to dopĺňajú full-LED svetlá s matným pozadím.

Siedma generácia BMW radu 3 bola hviezdou mníchovskej automobilky na jesennom autosalóne v Paríži. A tak trochu v predpremiére, pretože k prvým zákazníkom dorazí až na jar. To však BMW nebráni, aby v Los Angeles pridalo ďalšie želiezko do ohňa – najvýkonnejšiu verziu M340i xDrive. Nejde síce o čistokrvnú M-trojku, no aj táto má dosť adrenalínu. Jej srdcom je celohliníkový radový 6-valec TwinPower Turbo, preplňovaný turbodúchadlom TwinScroll, integrovaným priamo do zberného výfukového potrubia. Odľahčenie mechanizmu o 25 % zrýchľuje reakcie na plyn. O maximálnu účinnosť sa stará priame vstrekovanie paliva pod tlakom 350 barov a variabilné ovládanie ventilov Valvetronic spolu s časovaním vačkových hriadeľov Double Vanos.

Srdcom BMW M340i xDrive je preplňovaný radový... Foto: BMW
BMW M340i xDrive - 2019 Srdcom BMW M340i xDrive je preplňovaný radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo, ktorý posiela cez 8-stupňový automat a pohon xDrive ku kolesám 275 kW a 500 Nm krútiaceho momentu.

Výsledkom je výkon 270 kW a krútiaci moment 500 Nm, čo znamená nárast o 35 kW a 50 Nm v porovnaní s najvýkonnejšou verziou radu 3 šiestej generácie. Samozrejme, s výnimkou M3, ktoré dokázalo posielať k zadným kolesám 333 a vo verzii CS dokonca až 343 kW a 550 Nm. O čistotu exhalácií sa pritom starajú až dva časticové filtre zakomponované vo dvojitej výfukovej sústave s aktívnymi klapkami. Tie menia v režimoch Sport a Sport+ akustiku motora nielen v exteriéri, ale aj v kabíne. Emócie za volantom sú však najmä výsledkom excelentnej dynamiky. V spojení s 8-stupňovým automatom M Steptronic, ktorý má skrátené nižšie prevodové stupne, zvládne M340i xDrive šprint na stovku za 4,4 sekundy, o päť desatín rýchlejšie ako v minulosti. Pomôcť môže aj trakčná kontrola Lounch Control.

Interiér zušľachťuje Alcantara, hliník a... Foto: BMW
BMW M340i xDrive - 2019 Interiér zušľachťuje Alcantara, hliník a dekorácie so vzorom Tetragon. Špecifická je aj grafika virtuálneho kokpitu s uhlopriečkou 12,3 palca.

Veľký podiel na prenose výkonu na asfalt má pohon oboch náprav xDrive, ktorý uprednostňuje zadné kolesá, ale tiež športový, elektronicky riadený diferenciál M Sport, ktorý je štandardnou súčasťou tejto verzie. Na ceste držia BMW 340i xDrive predné dvojité lichobežníkové ramená a zadné 5-prvkové zavesenie. V porovnaní s bežnými trojkami je však svetlá výška znížená o 10 mm a pruženie naladené tuhšie. Väčší je aj rozchod kolies, čo znamená viac sebavedomia v zákrutách. Za príplatok si môžete dopriať adaptívne tlmiče. Samozrejmosťou je variabilné riadenie. Spredu spoznáte najvýkonnejšiu trojku vďaka zväčšeným sacím otvorom v nárazníku a ľadvinkám vo farbe Cerium Grey. Ten istý odtieň nájdete aj na spätných zrkadlách a lichobežníkových koncovkách výfukov.

Zadnej časti dominujú lichobežníkové výfuky. A... Foto: BMW
BMW M340i xDrive - 2019 Zadnej časti dominujú lichobežníkové výfuky. A nie sú falošné. Nechýba ani decentný spojler. Devätnásťpalcové 10-lúčové disky kolies obúvajú pneumatiky s profilom 225/40 R19 a ukrývajú modré brzdové strmene.
Full LED svetlá dostali matné pozadie. A to aj tie zadné. Nechýba ani decentný zadný spojler a rozšírené prahy. Devätnásťpalcové 10-lúčové disky kolies obúvajú pneumatiky s profilom 225/40 R19 a ukrývajú modré brzdové strmene. Interiér je zušľachtený športovými sedadlami, čalúnenými kombináciou materiálu Sensatec a Alcantara. Športový akcent dotvárajú dekorácie so vzorom Tetragon, evokujúcim karbón, či hliníkové pedále a športový trojramenný volant. Špecifická je aj grafika 12,3-palcového virtuálneho prístrojového panela a multimediálneho rozhrania iDrive s 10,25-palcovou dotykovou obrazovkou. Najvýkonnejšie BMW M3 novej generácie si odkrúti svetový debut na autosalóne v Los Angeles na prelome novembra a decembra.
BMW M340i xDrive - 2019
BMW M340i xDrive - 2019
+10BMW M340i xDrive - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 3
Články podľa značiek