Honda HR-V Sport: Malý crossover sa mení na športovca

Nedávno omladený crossover Honda HR-V prichádza v sľúbenej verzii Sport. A nejde len o retuše. Pod kapotou pradie preplňovaný 4-valec 1,5 VTEC Turbo s výkonom až 134 kW.

07.12.2018 06:00
debata
HR-V vo verzii Sport poriadne priostrilo. Má... Foto: Honda
Honda HR-V Sport - 2019 HR-V vo verzii Sport poriadne priostrilo. Má čiernu masku, agresívnejší nárazník s čiernym splitterom a moderné LED svetlá s matným pozadím.

Už v lete ukázala Honda modernizovaný crossover HR-V. Facelift mu priniesol nové nárazníky, novú masku či svetlá a zopár retuší v interiéri. Tak trochu v tichosti sa tiež rozlúčil s naftovým motorom 1,6 i-DTEC (88 kW). Pod kapotou tak ostal len atmosférický benzínový 4-valec 1,5 i-VTEC (96 kW). Honda však sľúbila, že ponuku rozšíri o vrcholovú verziu HR-V Sport. A nemala tým na mysli len dizajnový „tuning“. Novinka tak prichádza s výrazne vyšším výkonom, o ktorý sa postaral preplňovaný motor 1,5 VTEC Turbo, známy z nového Civicu či novej Hondy CR-V. Pre malý crossover je to poriadna vzpruha.

Srdcom HR-V Sport je tento preplňovaný 4-valec... Foto: Honda
Honda 1,5 VTEC Turbo Srdcom HR-V Sport je tento preplňovaný 4-valec 1,5 VTEC Turbo

Motor ponúka až 134 kW pri 5 500 otáčkach za minútu. Krútiaci moment vrcholí hodnotou 240 Nm už pri 1 900 otáčkach. To ak je spojený so 6-stupňovým manuálom. Verzia s kontinuálnou prevodovkou CVT má krútiaci moment znížený o 20 Nm, jeho maximum je však k dispozícii v širšom pásme otáčok od 1 700 až do 5 500 za minútu. Bohužiaľ, to najdôležitejšie Honda neprezradila. Jednoducho, dynamika HR-V Sport ostáva tajomstvom. Akcelerácia na stovku by však mohla podliezť hranicu ôsmich sekúnd. Veď ťažší Civic 1,5 VTEC Turbo zvládne túto disciplínu za 8,2 sekundy.

Lesklý čierny lak nájdeme aj na špecifických... Foto: Honda
Honda HR-V Sport - 2019 Lesklý čierny lak nájdeme aj na špecifických 18-palcových diskoch, rozšírených prahoch či na spätných zrkadlách. Nechýbajú ani dve chrómové koncovky výfuku.

Svoju adrenalínovú povahu dáva HR-V Sport najavo efektným exteriérovým tuningom. Má plástový lesklý čierny výplet masky a agresívnejšie tvarovaný nárazník so zväčšenými sacími otvormi pre prívod vzduchu k brzdám. Technologicky vyspelejšie pôsobia nové LED reflektory s matným pozadím. Lesklý čierny lak nájdeme aj na spätných zrkadlách, špecifických 18-palcových diskoch, rozšírených prahoch či na zadnom nárazníku, z ktorého „vykúkajú“ dve chrómové koncovky výfukov. V zadných svetlách s dymovým efektom pracujú opäť diódy. Neprehliadnuteľný je aj tmavosivý lak karosérie.

Interiér kombinuje tmavé čalúnenie s červenou... Foto: Honda
Honda HR-V Sport - 2019 Interiér kombinuje tmavé čalúnenie s červenou kontrastnou kožou. Nechýba ani kožený volant a modré podsvietenie prístrojov.

Neprehliadnuteľné sú zmeny v interiéri, kde HR-V Sport kombinuje športové čalúnenie s červenou kožou. Tá sa objavuje nielen na upravených anatomických sedadlách, ale aj na palubnej doske. Celé to dopĺňajú čierne lesklé obklady stredového tunela, stredovej konzoly a koženého volantu, prešívaného červenou niťou. Grafika prístrojov žiari sýtou modrou farbou. Športovú atmosféru dopĺňa tmavé čalúnenie stropu. Za volantom by ste si však mali užiť zábavu aj z iného dôvodu. Honda totiž výrazne zlepšila jazdné vlastnosti.

Podvozok sa môže pochváliť technológiou Performance Damper s tlmičmi, ktoré redukujú pozdĺžne aj priečne náklony. Honda však ich princíp činnosti nevysvetľuje. Pravdepodobne pôjde o tlmiče s dvojstupňovou reguláciou tuhosti a to na zákalde okamžitých podmienok. Očakávať môžeme tuhšie pružiny a nižšiu svetlú výšku. Elektrický posilňovač riadenia s variabilným prevodovým pomerom je doplnený o technológiu „asistenta agilnej jazdy“, ktorý poskytuje rovnomernú odozvu pri stredových a ostrejšiu pri väčších uhloch radenia. Výroba novinky odštartuje ešte tento mesiac. Prvé kusy sa však k zákazníkom dostanú až na jar 2019.
Honda HR-V Sport - 2019
Honda HR-V Sport - 2019
+2Honda HR-V Sport - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda HR-V
Články podľa značiek