Aston Martin DBS Superleggera Volante: Kladivo na Ferrari prišlo o strechu

Ozvláštniť luxusný a zároveň športový model vôbec nie je jednoduché. Existuje však osvedčený spôsob, ktorý vždy zaberie. Kabriolet vlajkovej lode od Aston Martinu dokazuje, že auto bez strechy má charizmu.

18.06.2019 06:00
Aston Martin-DBS Superleggera Volante-2020-1024-02 Foto:
Aston Martin DBS Superleggera Volante 2020
debata

Anglická automobilka Aston Martin vyniká medzi výrobcami luxusných a športových vozidiel všestrannosťou. Kým značky ako Rolls-Royce a Bentley uprednostňujú maximálne pohodlie, prioritou Ferrari, Lamborghini alebo McLarenu sú športové jazdné vlastnosti. Práve Aston Martin dokáže najlepšie spojiť oba tieto svety, a preto konkuruje všetkým spomínaným automobilkám.

Aston Martin DBS Superleggera Volante 2020
Aston Martin DBS Superleggera Volante 2020
+26Aston Martin DBS Superleggera Volante 2020

Jeho najnovším výtvorom je otvorená verzia vlajkovej lode DBS Superleggera. Luxusné GT už vo verzii s pevnou strechou jasne útočilo na Ferrari 812 Superfast. Kabriolet tradične označovaný v prípade Aston Martinov ako Volante dokazuje, že sklopená plátenná strecha posúva noblesu o úroveň vyššie.

Napriek mimoriadne esteticky prepracovanému... Foto: Aston Martin
Aston Martin-DBS Superleggera Volante-2020-1024-06 Napriek mimoriadne esteticky prepracovanému dizajnu plní vonkajší vzhľad aj aerodynamickú funkciu.

Jazdné vlastnosti otvorenej verzie úpravou karosérie, samozrejme, neutrpeli. Stará sa o to legendárny 5,2-litrový dvakrát preplňovaný vidlicový dvanásťvalec s výkonom 533 kW (715 k) a ohromným krútiacim momentom 900 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli Aston Martin DBS Superleggera Volante za 3,6 sekundy a ručička rýchlomera sa zastaví až na hodnote 340 km/h.

Plátenná strecha tvorená ôsmimi izolačnými... Foto: Aston Martin
Aston Martin-DBS Superleggera Volante-2020-1024-08 Plátenná strecha tvorená ôsmimi izolačnými vrstvami sa otvorí za 14 sekúnd.

Napriek mimoriadne esteticky prepracovanému dizajnu plní vonkajší vzhľad aj aerodynamickú funkciu. Otvory v prednej časti poskytujú dostatočné množstvo chladného vzduchu k brzdám a dvojitý difúzor vzadu zabezpečuje pri maximálnej rýchlosti prítlak 177 kilogramov, čo je len o tri menej ako pri kupé.

Interiér ostal prakticky nezmenený, no pri kabrioletoch sú mimoriadne dôležité parametre sklápacej strechy. Aj v tomto ohľade spôsobuje Aston Martin konkurencii vrásky na čele. Plátenná strecha tvorená ôsmimi izolačnými vrstvami sa otvorí za 14 sekúnd. Jej zatvorenie trvá o dve sekundy dlhšie. Mechanizmus otvárania a zatvárania testovali v extrémnom teple v Údolí smrti v USA a v extrémnej zime za severným polárnym kruhom. Za jeden mesiac dokázali nasimulovať desaťročné pravidelné používanie mechanizmu.

K prvým zákazníkom sa Aston Martin DBS Superleggera Volante dostane už v treťom štvrťroku tohto roka. Základná cena na nemeckom trhu je 295 500 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #kabriolet #Aston Martin DBS Superleggera #Aston Martin DBS Superleggera Volante
Články podľa značiek