Registrácia o dotácie na elektromobily sa zopakuje. Systém skolaboval

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR anulovalo doterajšie registrácie žiadostí o podporu na nákup elektromobilov a registráciu spustí odznova v pondelok (16. 12.) o 12.00 h. Dôvodom je chyba v IT systéme, ktorá neumožňovala prístup žiadateľov zo všetkých internetových prehliadačov a neboli tak vytvorené rovnaké podmienky pre všetkých uchádzačov o dotáciu. Ministerstvo zároveň zvýšilo objem prostriedkov z pôvodne plánovaných piatich na šesť miliónov eur.

12.12.2019 14:19
debata (5)

„Pre technické zlyhanie dodávateľa IT systému prihlasovania sa registrácia žiadateľov o dotáciu na elektromobily zopakuje odznova,“ uviedol vo štvrtok tlačový odbor MH, podľa ktorého vznik problému nemohli predvídať alebo ovplyvniť ani ministerstvo ako vyhlasovateľ výzvy, ani Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ako jej vykonávateľ. Za vzniknutú situáciu sa však ospravedlňujú.

Po zvážení situácie dospelo MH k tomu, že technické podmienky úvodnej registrácie nedávali rovnaké šance väčšine uchádzačov, pretože boli podporované len niektoré verzie internetových prehliadačov. V záujme toho, aby podmienky boli absolútne férové pre všetkých uchádzačov, bude doterajšia registrácia anulovaná. „Nebolo to jednoduché rozhodnutie,“ zhodnotilo ministerstvo riešenie problému.

Úvodné minúty stredajšej (11. 12.) registrácie ukázali obrovský záujem verejnosti, keď už v priebehu pár minút stránka zaznamenala 8 000 návštevníkov. Pri doteraz vyčlenených piatich miliónoch eur bolo možné podporiť maximálne 1 000 vozidiel v závislosti od ich typu, takže nebude možné uspokojiť každého záujemcu. „V snahe, aby podporu získalo čo najviac žiadateľov, budú môcť právnické osoby získať podporu maximálne na tri vozidlá,“ spresnilo MH podmienky novej registrácie.

Príspevok na nákup nového auta s čisto elektrickým pohonom zostáva vo výške 8 000 eur, v prípade plug-in hybridu to bude 5 000 eur. Podporu by tak mohlo získať maximálne 750 vozidiel na čisto elektrický pohon alebo 1 200 plug-in hybridov. O dotáciu môžu požiadať fyzické osoby, podnikatelia aj verejná správa. Maximálna obstarávacia cena vozidla, na ktoré bude možné získať dotáciu, je 50-tisíc eur s DPH.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #plug-in hybrid #elektromobilita
Články podľa značiek