Toyota: Malé SUV na báze Yarisu si trúfne aj na 4x4

Na autosalóne v Ženeve sa Toyota pochváli nielen novučičkým Yarisom a jeho „bláznivou“ verziou GR, ale aj malým SUV, ktoré využije rovnakú platformu GA-B. Šokom je, že do tejto triedy prinesie pohon oboch náprav.

21.02.2020 06:00
debata (2)
Tak táto fotografia o novom subkompaktnom SUV... Foto: Toyota
Toyota Yaris SUV - 2020 Tak táto fotografia o novom subkompaktnom SUV zatiaľ veľa neprezrádza. Azda len to, že „Yaris SUV“ bude mať plne autonómny dizajn a že z bežného Yarisu si nepožičia ani len zadné svetlá.

Toyota síce tvrdí, že jej očakávaná novinka nebude len oplastovaným a zvýšeným „Yarisom SUV“, ale presne tak ju označila v najnovšej tlačovej správe, ku ktorej pribalila aj prvú snímku zadného svetla. SUV, ktoré sa postaví pod CH-R, bude v porovnaní s Yarisom nielen vyššie, ale aj dlhšie a širšie. Modulárna platforma GA-B umožní tiež zväčšiť rázvor náprav a dokonca použiť pohon 4×4, čo v je v kategórii, ktorej kraľujú predokolky v podobe Renaultu Captur, Peugeotu 2008 či VW T-Cross, naozaj rarita. Výnimkou je len Mazda CX-3. Taká Honda svoje HR-V síce vyrába aj s pohonom 4×4, ale do Európy ho v tejto verzii nevozí.

Platforma GA-B umožňuje použiť rôzne dĺžky... Foto: Toyota
Toyota Yaris SUV - 2020 Platforma GA-B umožňuje použiť rôzne dĺžky rázvorov, hybridný pohona aj pohon oboch náprav. Kompktná novinka to naplno využije.
Pre Toyotu to môže znamenať výhodu. Rovnako ako hybridný pohon. Ten by si mal out-doorový Yaris požičať práve z Yarisu Hybrid, ktorý má pod kapotou 3-valcový motor 1,5 Dynamic Force. Okrem toho by mali byť v ponuke atmosférické 3-valce s objemom 1,0 a 1,5 litra. Toyota očakáva, že Yaris a jeho súrodenec v triede SUV si už v roku 2025 privlastnia 30-percentný podiel európskych predajov značky. Výrobu off-roadového Yarisu zabezpečí závod vo francúzskom Valenciennes, po boku bežných Yarisov. Okrem toho plánuje Toyota v Ženeve aj premiéru plug-in hybridnej verzie SUV RAV4 a vodíkovej Toyoty Mirai.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #SUV #Toyota Yaris #autosalón Ženeva 2020
Články podľa značiek