Vznikne na Slovensku miliardová ‘gigafactory‘?

Slovenská republika schválila začiatkom roku podporu 5 miliónov eur pre spoločnosť InoBat Auto, ktorá sa rozhodla postaviť svoju továreň na batérie pre elektromobily v obci Voderady pri Trnave. Na začiatku chce zamestnať približne 150 ľudí. V dvoch fázach - a zrejme aj v dvoch lokalitách - plánuje preinvestovať vyše miliardu eur a do roku 2024 chce vyrobiť takmer štvrť milióna batérií.

24.09.2020 16:59
inobat Foto:
Pre svoju linku využije InoBat zrejme aj halu, v ktorej svojho času vyrábal televízory Samsung.
debata (23)

Pilotné zákazkové batérie do elektromobilov by mali továreň vo Voderadoch opustiť už v budúcom roku. Zároveň so spustením výroby odštartuje aj etapu získavania finančných prostriedkov pre druhú fázu.

A tá je viac než ambiciózna – jej výsledkom má totiž byť jednomiliardová veľkokapacitná továreň na batériové články InoBat Auto Gigafactory. Tá už pravdepodobne nebude stáť pri Trnave, hovorí sa skôr o východnom Slovensku, kde by mohlo získať prácu až 1 500 ľudí.

Pilotný projekt továrne na autobatérie vo Voderadoch už prechádza procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie. Zámer vybudovať pilotnú výrobnú linku na li-Ion batérie s vedecko-výskumným centrom za 100 miliónov eur, by mal pri plnom využití kapacity výroby priniesť prácu pre viac ako 150 ľudí.

InoBat Auto už zverejnil aj meno výkonného riaditeľa spoločnosti, stal sa ním Faysal Sohail. Ten má za sebou viac ako 30 rokov pracovných skúseností zo Silicon Valley a zároveň bude naďalej zastávať aj svoju terajšiu pozíciu v americkej firme Wildcat Discovery Technologies, ktorá je pre InoBat Auto strategickým partnerom.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batérie #elektromobilita #InoBat
Články podľa značiek