Slováci vyvinuli vodíkový hyperšport! Predstaví sa v Dubaji

Ozdobou slovenskej expozície na svetovej výstave EXPO v Dubaji bude nepochybne koncept hyperšportu, poháňaného vodíkom. Ten však nebude uskladnený v klasických nádržiach. Ide naozaj o revolúciu?

23.09.2021 05:00
debata (10)
O dizajn vodíkového hyperšportu sa postaralo... Foto: Aufeer Design
Aufeer Desig - slovenský hyperšport MH2 O dizajn vodíkového hyperšportu sa postaralo štúdio Aufeer Design, ktoré spolupracuje s takými spoločnosťami ako Ferrari či Škoda.

Na nezvyčajnom projekte pracovala skupina Matador Group, dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel, dizajnérske štúdio Aufeer Design z Mladej Boleslavi a Strojnícka fakulta – Technická univerzita v Košiciach (TUKE). Jeho výsledkom je vodíkový hyperšport MH2. Poháňať ho majú štyri elektromotory napájané palivovými článkami. Tie však nebudú čerpať vodík z klasických vysokotlakových nádrží, ale z revolučného tandemového vodíkového kompresora s metalhydridovou zliatinou a tepelným čerpadlom. Práve za touto technológiou stojí košická univerzita.

Hyperšport MH2 využije zvláštnu formu... Foto: Aufeer Desig
Aufeer Desig - slovenský hyperšport MH2 Hyperšport MH2 využije zvláštnu formu uskladnenia vodíka v intermetalickej štruktúre kovov. O dizajn sa postaral bývalý dizajnér turínskeho štúdia Pininfarina.

A hanbiť sa nebude MH2 ani za svoj dizajn. Ten sa totiž rodil v dielňach štúdia Aufeer Design, patriaceho pod Matador Group, ktoré pracuje pre firmy ako Škoda, Bentley, Ferrari, Audi, VW, Airbus, Ford či Zetor. Riaditeľom jeho inovačného centra je slovenský dizajnér Braňo Maukš, dlhoročný dizajnér talianskeho štúdia Pininfarina. Stojí napríklad za návrhom elektrického konceptu Pininfarina Battista s výkonom 1 471 kW alebo viacerých zákazkových Ferrari. Dizajn pripravovaného vodíkového hyperšportu má byť evolúciou štúdií AF1 a AF2, ktoré vznikali už v roku 2012.

Kým však tie boli pripravené pre klasický benzínový a elektrický pohon, MH2 využije spomínaný vodík. Technológia metalhydridového kompresora s tepelným čerpadlom umožňuje zvláštnu formu uskladnenia vodíka v intermetalickej štruktúre kovov. Bohužiaľ, žiadne bližšie technické údaje nie sú známe. Počkať si budeme musieť do 1. októbra, keď štartuje svetová výstava EXPO. Koncept sa predstaví v sekcii Mobilita. Vozidlo bolo 14. septembra odovzdané ministerstvu hospodárstva a v týchto dňoch je už na ceste do Dubaja.

AirCar - pristátie v Bratislave 2021 Čítajte viac AirCar: Pozrite si, ako slovenské lietajúce auto pristálo prvýkrát v Bratislave!

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Technická univerzita v Košiciach #TUKE #Matador Group #Aufeer Design
Články podľa značiek