Najvýkonnejší benzínový Logan bude trojvalec

Najvýkonnejšia benzínová Dacia Logan bude mať pod kapotou prepĺňaný trojvalec 0.9 TCe s výkonom 66 kW/90 k. Bude jazdiť za 5,2 l/100 km.

05.10.2012 15:47
Dacia Foto:
Kým v Cliu by mal trojvalec 0.9 TCe spotrebovať 4,5 l/100 km, v Logane si vezme 5,2 l/100 km. Dôvodom môže byť štart-stop systém a inteligentné dobíjanie (rekuperácia energie) použité v Cliu. Dacia o podobných "pomôckach" zatiaľ mlčí.
debata (1)

Nové Dacie Logan aj Sandero sa na trhu hneď od začiatku objavia s tromi motormi. Kým naftovú paletu bude tvoriť výlučne štvorvalec 1.5 dCi naladený na dve výkonové úrovne (55 kW/75 k a 66 kW/90 k), benzínové motory budú v ponuke dva. Základom bude doterajší atmosférický štvorvalec 1.2i s výkonom 55 kW/75 k, zatiaľ čo výkonnejšiu alternatívu bude tvoriť nový prepĺňaný trojvalec 0.9 TCe (objaví sa aj v novom Renaulte Clio). Aj v Dacii bude naladený na max. výkon 66 kW/90 k a krútiaci moment 135 Nm (pri 2500 ot./min.). Celých 90 % krútiaceho momentu je k dispozícii už od 1650 ot./min.

Nový trojvalec 0.9 TCe má hliníkový blok (v... Foto: Dacia
Dacia Nový trojvalec 0.9 TCe má hliníkový blok (v porovnaní s rovnako veľkým liatinovým blokom je údajne o 15 kg ľahší). Logan ponúkne kufor s objemom 510 l.
Na zadných sedadlách bude viac miesta ako doteraz. Foto: Dacia
Dacia Na zadných sedadlách bude viac miesta ako doteraz.

Podľa oficiálnych údajov má takto motorizovaný Logan dosahovať kombinovanú spotrebu 5,2 l/100 km. V porovnaní s doterajším atmosférickým štvorvalcom 1.6i má byť nový trojvalec aj v reálnej prevádzke úspornejší až o 20 %. Konštruktéri to okrem zníženia objemu a prepĺňania dosiahli aj znížením vnútorného trenia, menšími tepelnými stratami a účinnejším riadením zohrievania motora (v úvodných fázach zohrievania motora teplo „obchádza“ kľukovú skriňu a cirkuluje len v bloku a hlave valcov). Podľa vyhlásenia zástupcov automobilky na parížskom autosalóne by mal mať každý Logan sériovo štyri airbagy aj ESP. Zaujímavou je aj informácia, podľa ktorej už Renault nepočíta s novou generáciou Renaultu Thalia. Jeho úlohu v koncerne prevezme Dacia Logan.

Logan aj Sandero ponúknu záruku na 3 roky alebo... Foto: Dacia
Dacia Logan aj Sandero ponúknu záruku na 3 roky alebo 100 000 km.
Takto bude vyzerať interiér základných verzií. Foto: Dacia
Dacia Takto bude vyzerať interiér základných verzií.
Dacia Logan v základnej výbave. Foto: Dacia
Dacia Dacia Logan v základnej výbave.
Dacia Sandero v základnej výbave. Foto: Dacia
Dacia Dacia Sandero v základnej výbave.
1 debata chyba
Články podľa značiek