Suzuki S-Cross zaútočí na Qashqai

Japonské Suzuki chystá úplne nový model. A keďže ide o experta na štvorkolky, neprekvapí, že by malo ísť o moderný crossover ponúkaný aj s pohonom oboch náprav.

26.11.2012 07:18
Suzuki S-Cross Foto:
Suzuki S-Cross nebude obyčajným nástupcom SX4. Dĺžkou 4¤310 mm mieri totiž o triedu vyššie. Medzi Škodu Yeti alebo Nissan Qashqai.
debata (2)

Jeho avízom sa stal parížsky koncept S-Cross. Pôvodne sa hovorilo o tom, že ide o nástupcu veľmi úspešného modelu SX4, ktorý Suzuki vyvíjalo a od roku 2006 vyrábalo a predávalo spoločne s Fiatom. Lenže proti tejto teórii stoja rozmery S-Crossu. Ten má totiž na dĺžku 4310 mm, čo je až o 16 centimetrov viac. Podobne je to s rázvorom 2600 mm, kde ich pribudlo 10. A to už nevyzerá na obyčajný medzigeneračný rast. Najmä ak SX4 patrilo dĺžkou 4150 mm tak či tak k najväčším predstaviteľom triedy. Je teda zrejmé, že sériový S-Cross zaútočí o triedu vyššie, tam kde kraľuje Škoda Yetialebo Nissan Qashqai. To ale znamená, že SX4 by ešte nemuselo nutne úplne skončiť svoju kariéru, alebo že ho dokonca nahradí iný model.

Zásadný rast rozmerov prinesie posádke viac komfortu a priestoru. O interiéri však zatiaľ nič nevieme. Nápaditý parížsky crossover s tmavými prednými stĺpikmi, „plávajúcou“ strechou a výraznou prednou maskou okorenenou diódovými svetlami či veľkými bočnými sacími otvormi mal totiž úplne zatmavené sklá. Samotný dizajn si však zaslúži veľkú pochvalu. Aj za odvahu prísť s nápadom z autorskej dielne. Veď pôvodné SX4, ktoré už preukázalo svoju nadčasovosť, pochádzalo z pera Giorgetta Giugiara a jeho štúdia Italdesign.

Dizajn si tentoraz vzalo Suzuki pod vlastné... Foto: Suzuki
Suzuki S-Cross Dizajn si tentoraz vzalo Suzuki pod vlastné krídla. Spolupráca s Italdesignom sa už nekoná. No i tak prebiehal vývoj v Európe.

O technike prezradilo Suzuki len toľko, že nový model bude mať nízku spotrebu, nízke emisie a že okrem pohonu predných kolies môžu zákazníci očakávať aj verziu 4×4. Kým benzínové motory si Suzuki vyvinie samo, diesel s objemom 1,6 litra by mal pochádzať od Fiatu.

Projekt je v každom prípade vo vysokom štádiu vývoja, veď sériová podoba by sa mala dostať na trh ešte koncom budúceho roka. Výrobu zabezpečí opäť maďarský závod Suzuki v Ostrihome. Napokon, Suzuki predpokladá, že až 80¤% produkcie by malo skončiť na starom kontinente. Aj preto bol celý koncept vyvíjaný prevažne v Európe. V súčasnosti ešte Suzuki hľadá partnera pre spoločnú výrobu, keďže Fiat už nemá záujem. Ten pripravuje svoj vlastný crossover na platforme nového malého Jeepu. Pod akými značkami sa teda objaví na trhu, je zatiaľ tajomstvom.

Suzuki S-Cross
Suzuki S-Cross
+2Suzuki S-Cross
2 debata chyba
Články podľa značiek