Subaru verí boxeru aj do budúcnosti

Legendárny štvorvalcový "boxer" od Subaru sa dočká svojho nástupcu. A nejde len o modernizáciu. Spoločnosť Fuji Heavy Industries dokončila vývoj úplne novej generácie.

16.11.2010 12:24
Subaru Foto:
Subaru
debata

Je to neuveriteľné, ale hoci Subaru používa tento dnes už avantgardný agregát s protibežnými piestami od roku 1966, novinka bude v poradí len treťou generáciou. Tá druhá sa predstavila v Legacy z roku 1989. Motor dostane úplne nový blok, odľahčené všetky pohyblivé časti. Trecie straty klesli až o 30 %.

Nové je sacie a výfukové potrubie s optimalizovanou recirkuláciou výfukových plynov. Variabilné časovanie sacích aj výfukových ventilov AVCS má väčší rozsah prekrytia. Najdôležitejšie je však výrazné predĺženie zdvihu a zvýšenie kompresného pomeru, ktoré viedlo k harmonickejšiemu priebehu krútiaceho momentu a o 10 % vyššej palivovej účinnosti. Subaru sľubuje ešte lepšiu kultúru chodu a o 10 % nižšiu spotrebu.

Subaru Foto: Subaru
Subaru Subaru

Prvým modelom, ktorý bude poctený novým motorom, sa stane Subaru Forester. Neskôr sa rozšíri do všetkých modelových radov s výnimkou malého Justy. Motor je tiež pripravený na ďalšie úpravy. Vyrábať sa totiž bude v dvoch objemových verziách 2,0 a 2,5 litra v úplne novej továrni Gunma Oizzumi, vybudovanej špeciálne na tento účel.

Neskôr sa určite dočkáme aj preplňovanej modifikácie. Zatiaľ si však Subaru úzkostlivo stráži všetky technické údaje.

debata chyba
Články podľa značiek