Čo robiť v prípade, keď zamrznú ostrekovače

Najlepším liekom na problémy pri zimnej prevádzke automobilu je samozrejme svedomitá predsezónna príprava. No úprimne, kto je bez chyby, nech hodí snehovou guľou.

20.12.2009 09:43
zasnezene auto Foto:
zasnežené auto
debata

Občas sa stane, že aj pri najväčšej snahe zabudnete na jeden nenápadný, ale zato podstatný servisný úkon – vymeniť kvapalinu v ostrekovači za zimnú zmes. Keď potom dorazí studený front a teploty klesnú pod bod mrazu, mnoho vodičov čaká nepríjemné prekvapenie.

Výhodou je, keď máte vykurovanú garáž, do ktorej môžete auto odparkovať, aby trysky ostrekovača odmrzli. Potom je potrebné letnú zmes z nádržky vypumpovať pomocou hadičky, alebo menej sofistikovane – vystriekať ju na okno. Treba len dávať pozor, aby ste nepreťažili elektromotorček ostrekovačov. Následne dolejete mrazuodolnú zmes a problém je vyriešený. Ak nemáte k dispozícii vykurovanú garáž, môžete „zneužiť“ aj podzemné garáže pri nákupných centrách, kde sa zvyčajne drží teplota aj v zime nad nulou.

Zvyčajne pomôže teplá garáž, alebo horúca voda. Foto: Marián Balog
Zvyčajne pomôže teplá garáž, alebo horúca voda. Zvyčajne pomôže teplá garáž, alebo horúca voda.

Proces rozmrazovania sa dá urýchliť aj horúcou vodou. Väčšinou je problémom len zamrznutá kvapalina v hadičkách vedúcich k tryskám, keďže nádržka býva spravidla umiestnená v motorovom priestore, kde je dosť teplo. Preto pomôže, ak pooblievate hadičky a trysky horúcou vodou, prípadne zmesou teplej vody a zimnej zmesi do ostrekovačov.

Ak vás tento problém zastihne na ceste, kde nemáte možnosť a čas auto odparkovať do tepla, je treba najprv vypumpovať kvapalinu z nádržky naliať nemrznúcu zmes a potom začať s rozmrazovaním hadičiek. Keď sa podarí hadičky a trysky spriechodniť, hneď zapneme ostrekovač, aby sa do nich dostala nemrznúca zmes. Horúcu vodu na ceste získate na benzínovom čerpadle, alebo od dobrých ľudí. No v prípade núdze sa fantázii medze nekladú. Zdrojov tepla je všade navôkol dosť, napríklad ľudské teplo alebo autozapaľo­vač.

debata chyba
Články podľa značiek