Použiť zdvihák nemusí byť pre každého hračka

Zodvihnutie auta na zdviháku je jednoduchý úkon, stačí len vedieť, kde auto presne podoprieť.

11.12.2009 08:31
Zdvihák Foto:
Zdvihák
debata

Určite sa mnohí nad témou správneho použitia zdviháka len pousmejete. Priznajte si však, už ste niekedy skúšali zodvihnúť vlastné auto? Niekto má tú smolu, že opravuje defekt každý týždeň, na druhej strane však dokáže použiť zdvihák hoci aj o polnoci a všetko zvláda ľavou zadnou. Medzi nami sú však aj vodiči, ktorí poriadne ani netušia, ako tá záhadná vec pri rezervnom kolese funguje. Buď sa s defektom doteraz nestretli, alebo si s jeho opravou nešpinia ruky a vždy k tomu potrebujú asistenčnú službu. Nikdy však nie je na škodu vedieť, ako zdvihák použiť.

Problém nastáva pri zisťovaní, kde pod auto zdvihák oprieť. Staršie autá mali pod prahom dieru, do ktorej ste strčili nástavec zdviháka a auto jednoducho zodvihli. Jednoduché a jasné. Čo však s autom, ktoré na prahu žiadne diery nemá?

Každé moderné auto má pre tento účel na presne definovaných miestach prah spevnený a prispôsobený na bezpečné ukotvenie zdviháka. Aby ste sa nemuseli pri hľadaní tohto miesta zohýnať pod auto, na prahu (z vonkajšej strany alebo po otvorení dverí) je konkrétne miesto vždy označené. Najčastejšie šípkou alebo podobným symbolom, pod ktorý môžete zdvihák bezpečne oprieť. Stačí pár centimetrov mimo a namiesto dvíhania auta sa dočkáte nemilého deformovania prahu. Kým sa spamätáte, v aute budete mať dieru.

Stačí pár cm mimo a v aute máte ukážkovú dieru. Foto: Václav Lipavský
Zdvihák Stačí pár cm mimo a v aute máte ukážkovú dieru.

Keď nemôžete dané označenie nájsť, určite bude označené v manuáli k autu. Vždy je však dobré o tomto mieste vedieť dopredu. Môže sa stať, že manuál ostane doma a vy sa budete musieť spoľahnúť len na svoje schopnosti. Nikdy nezaškodí zdvíhanie auta si natrénovať. Ako sa hovorí, ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

Na prahu hľadajte šípku alebo podobný symbol. Foto: Václav Lipavský
Zdvihák Na prahu hľadajte šípku alebo podobný symbol.

Vždy používajte originálny zdvihák, ktorý dodáva výrobca k vozidlu. Jeho dosadacia plocha je prispôsobená tvaru prahu zo spodnej strany, takže podopretie bude bezpečné a nehrozí vyšmyknutie zdviháka a následný pád auta späť na asfalt. Dôležitá je aj jeho nosnosť prispôsobená vášmu autu.

debata chyba
Články podľa značiek